Espen Aune skal vise muskler i WSM [video]

Trønderen Espen Aune er klar for sitt første verdensmesterskap i Strongman. Vi tok en kjapp prat med Espen før han reiste til USA.

Etter 10 år med blod, svette, og tårer kunne Espen Aune endelig krone seg som Norges sterkeste mann, under Norgesmesterskapet i Strongman i mai i år. Trønderen hadde tidligere slått alt og alle – men ikke når det gjaldt som mest.

Seieren under NM innebærte ikke bare at den store drømmen gikk i oppfyllelse, han ble også kvalifisert til verdensmesterskapet i Strongman, som starter i dag – i USA.

Havnet i knalltøff gruppe

I VSM deltar 30 av verdens aller sterkeste menn. Disse blir delt inn i 5 grupper med 6 i hver. Espen Aune har havnet i en tøff gruppe bestående av Laurence shahlaei fra England, Travis Ortmayer fra USA, Ervin Katona fra Serbia, Paul Pirjol fra Romania og Sergii Romanchuk fra Ukraina.  De 2 beste fra hver gruppe går til finalen.

Espen har derimot forhåpninger om å kunne gå videre til finalen, om alt klaffer maksimalt, samtidig som at de antatte forhåndsfavorittene Ortmayer og Shahlaei ikke har dagen.

– Ortmayer er klar favoritt, spesielt om man tar høyde for øvelsene som er satt opp. Shahlaei vil også være og regne med. Outsideren er kanskje serberen Katona, mens jeg får bli underdogen. På en normal dag bør jeg kunne klare å holde rumereen og ukraineren bak meg.

Espen og de 5 andre i gruppa, skal gjennom 6 blytunge øvelser:

  1. Løpe med 4 sandsekker på 130kg på en sandvolleyballbane
  2. Kaste åtte øltønner med en vekt på 17-24kg over en vegg på 5,5 meter
  3. Flest repetisjoner på 325kg i knebøy.
  4. Trekke med seg en 17 tonn lastebil
  5. Løfte en manual på mellom 100-115kg med arm over hodet
  6. Løfte atlassteiner med en vekt på 120-185kg opp på ulike høyder

Men selv om gruppa er beintøff, er Espen veldig godt fornøyd med øvelsesutvalget, som han mener passer bra til hans styrker.

– Jeg er godt fornøyd med å få knebøy, som er min beste øvelse. Også loading (les: løpe med sandsekker), atlassteinene og truck pull (lastebil) er gode øvelser for meg. Jeg er mer usikker på tønnekastingen. Det skal likevel sies at selv om jeg er god i noen av øvelsene, betyr ikke det at jeg er bedre enn de andre. Nivået blant deltagerne er skyhøyt.

Løfter 385kg i knebøy

Nivået blir høyere og høyere for hvert år. Dette gjør at man ikke kan hvile på fjorårets bragder. Espen har gjennom det siste året blitt markant sterkere.

– Jeg har løftet 385kg i knebøy i år,  og det er solid pers. Jeg har også økt 10kg i stokk og løftet 110kg manual – så totalt sett er jeg mye bedre rustet i år, enn på samme tid i fjor. Mest fokus har det selvsagt vært rundt øvelsene vi skal ha i VSM.

Det meste av hverdagen til Espen Aune handler om trening og mat. For å opprettholde en vekt på over 130kg holder det ikke med et par grove brødskiver til til frokost og kvelds.

– Jeg startet oppkjøringen til VSM med et energiinntak på rundt 5500kcal og går gradvis oppover. Jeg prøver å få i meg mest mulig ubehandlet mat. Når jeg begynner å bli matlei på slutten, må jeg likevel innrømme at det blir mye proteinshaker og wheightgainere. Med mer av kaloriene fra veske, klarer jeg å opprettholde det nødvendige energiinntaket.

Har treningsøkter på over 3 timer

Myndighetenes anbefalinger for daglig fysisk aktivitet er heller ikke dekkende når man ønsker å slå fra seg i WSM.

– Jeg trener stort sett annen hver dag og 3 timer pr økt. Når jeg starter oppkjøringen, trener jeg strongmanøvelser hver fjerde økt. På slutten trenes på det øvelsene minimum annen hver økt.

Espen er heldigvis så privilegert at han får hjelp med både treningen og blir sponset kosttilskudd.

– De siste årene har jeg fått hjelp av Børge Fagerli. Han har hatt det fulle og hele ansvaret for alle treningene og konkurransene mine. Og det er jeg evig taknmelig for, han skal ha en stor del av æren for min suksess de siste årene. Så ønsker du å bli større, sterkere og i god form – så hør med Børge.

– Kosttilskuddet får jeg fra sponsoren min Norkost.no. Her får jeg produkter av høy kvalitet og god service. En god kosttilskuddsponsor er alfa omega for å satse 100 % på strongman. Primært går det i kreatin, zma, vitamin og mineraltilskudd, proteinpulver, gainer og omega-3.

– Jeg ønsker også å nevne Kaliber Treningsstudio og Gunnar Jacobsen som ikke bare gir meg gratis trening, men også legger til rette for at jeg kan få trent en del strongmanøvelser der.

Vurderer å gi seg som strongman

Men trodde du at livet som strongman var en dans på roser, tar du feil. Den tunge og tidkrevende treningen har også sin pris. Noe som gjør at Espen ikke har bestemt seg for om han vil satse videre som strongman etter verdensmesterskapet.

– Når jeg kommer hjem skal jeg operere venstre albue og plukke ut en liten bit som har løsnet fra et bein. Dette hindrer meg i å rette ut armen 100 %. Så hva gjør etter VSM avhenger også av operasjonen, både hvor lang tid jeg må bruke på opptrening og om alt blir helt bra.

– Om ting blir som ønsket, skal dere ikke se bort i fra at dere ser meg i en strongmankonkurranse igjen. Om det blir neste år, eller året etterpå har jeg ikke tenkt så veldig mye på. Det er likevel noe inni meg, et beist som ikke er helt borte enda. Det er noe som fortsatt vil ut.

Helt til slutt så måtte vi selvsagt også spørre Espen om han hadde noen gode tips til andre som vil komme så langt som det han har gjort.

– I stedet for å finne opp kruttet på nytt, bør du søke råd hos de som allerede kan mye. Hør med de som har vært i ”gamet” lenge, og vet hva de prater om. Mye handler om å prøve og feile. Lær av feilene dine og ha en kontinuerlig og fin utvikling. Og husk at du aldri, aldri må gi opp. Min 10 år lange kamp for å vinne Norgesmesterskapet er det beste bevis på nettopp det.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.