Den store løgnen om Aspartam

De store gjennomgangene av søtstoffet Aspartam viser at et normalt inntak er helt trygt. Man kan ikke uten videre legge til grunn dyre-studier og YouTube-videoer.

pepsimax

Aspartam er i mer enn 30 år forsøkt knyttet til hjernesvulst, epilepsianfall, kreft, overvekt, hodepine, dårlig hukommelse, diabetes, hallusinasjoner, osv. Til tross for useriøse konspirasjonsteorier, tyder alle store gjennomganger på at aspartam er helt trygt i normale mengder. Det er også viktig å huske på at alt er giftig i store nok mengder, også grønnsaker, vann og blåbær.

Selv om vann bør være førstevalg som tørstedrikk, er det viktig at folk forstår at lettbrus søtet med aspartam er et langt bedre valg enn sukkerbrus.

EFSA: – Helt trygt

Aspartam og produktene det brytes ned til er grundig studert i flere tiår og grunnlaget for å hevde at det er trygt, blir bare større og større. Grenseverdiene er også satt slik at de er langt lavere enn den reelle risikoen for alvorlige bivirkninger. For å nærme deg grenseverdiene må du drikke veldig mange liter lettbrus i timen.

Og mens kritikerne lar seg blende av YouTube-videoer, rotte-studier og svake argumentasjonsrekker, viser de store ekspertgjennomgangene at et normalt inntak er uproblematisk og overhodet ikke kan knyttes til påstandene nevnt innledningsvis. Problemet er når man legger for stor betydning i enkeltundersøkelser uten evne til å vurdere de på en kritisk måte. Det er en grunn til at det finnes over 1000 undersøkelser på aspartam og ikke bare 1. Dette gjelder forsåvidt mye annet også. Man lar ikke en enkelt studie avgjøre noe som helst. Man også må alltid vurdere funn i sammenheng med tidligere forskning.

Noen gjennomganger for den som vil lese mer:

  1. Renwick AG. First European conference on aspartame: putting safety and benefits into perpective. Synopsis of presentations and conclusions. Food Chem Toxicol 2007 Jul.
  2. Lean M. Aspartame and its effects of health BMJ 2004.
  3. Magnuson BA. Aspartame: A safety evaluation based on current use levels, regulations, and toxicological and epidemiological studies. Crit Rev Toxicol 2007.
  4. EFSA – Kunnskapsgjennomgang

Konklusjon: Vann > Lettbrus > Sukkebrus

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.