Konteksten bestemmer hvordan kaloriinntaket påvirker deg

Om det hadde vært så lett å gå ned i vekt, at man bare kunne ha kuttet et par hundre kalorier fra maten, ville vi alle vært slanke. Slik er det ikke, og vi forklarer deg hvorfor

Teknisk sett er det sant at kalorier teller, men å telle dem så nøye er kanskje ikke like viktig. Kontekst er nemlig også et viktig aspekt, og det skal jeg utforske i dette innlegget.

En kalori er en kalori

Du har kanskje hørt det dagligdagse utsagnet: «en kalori er en kalori.», men forstår du nøyaktig hva det betyr? Andelen potensiell energi i en matvare måles i kalorier.

En kalori er mengden energi som kreves for å heve temperaturen av ett gram vann med én grad Celsius fra 14,5 * C – 15,5 * C.

1 kcal = 1000 kalorier og er altså den energien som trengs til å varme en liter vann så mye. En pose potetgull på 250 gram inneholder rundt 1200 kcal, som vil si 1.200.000 kalorier, altså nok energi til å få 10 liter vann på null grader til å starte å koke! (Det er 500 kcal per 100 gram i chips og 500 X 2,5= 1250, matvareportalen.no).

Når du snakker om kalorier i dagligtale mener du som regel egentlig kilokalori, da dette er ofte hva som er oppgitt på matvarer og hva du ”teller”.

Ting er mer komplisert enn du tror

Du skulle tro at vekttap var så enkelt som å kutte kaloriene dersom kalorihypotesen er sann. Da ville formelen for å få den perfekte kroppssammensetningen være en relativt enkel ligning:

 • For å gå ned i vekt:  innta færre kalorier enn du forbruker
 • For å gå opp i vekt: innta flere kalorier enn du forbruker
 • For å opprettholde vekten: kalorier inntatt må være det samme som kalorier forbrent

Sannheten er nok heller at formelen er mer komplisert enn som så, der du også må ta hensyn til andre viktige variabler:

 1. Ønsker du å gå ned i total vekt eller redusere kroppsfettet?
 2. Ønsker du å gå opp i vekt eller kun øke muskelmassen?
 3. Hvor mange kilo muskler vil du legge på deg og hvor fort?
 4. Hva er ditt personlige genetiske potensialet; grensen for kroppsfett og muskelmasse?

Hvordan du trener og hva du spiser påvirker disse ulike konteksene, og avgjør hva kroppen din gjør med kaloriene du inntar. Eksempler på faktorer som påvirker hva kaloriene du inntar brukes til og hvor de ’forsvinner’ er:

 • Hvor tilgjengelig næringen er for muskel og fettcellene dine: her spiller type og mengde mat inn, så vel som måltidsfrekvens.
 • Metabolsk etterspørsel: dette betyr det umiddelbare behovet kroppen din har for enten energi eller makronæringsstoffer, for eksempel proteiner til muskelreparasjon eller oppbygging.
 • Aktivitet og matinntak påvirker hverandre, og kroppen har feedback mekanismer som sørger for at når den ene går opp eller ned, vil som regel den andre følge etter.


På lang sikt er potensialet for mulige utfall bestemt av genene dine, altså genuttrykket. Ikke alle har det genetiske potensialet til å bli kroppsbyggere.

Men hva kroppen ’gjør’ med kaloriene fra time til time, dag til dag, kan til en viss grad påvirkes av deg, og slik kan du også til en viss grad styre din egen ”kroppsskjebne”. På kort sikt påvirkes nemlig disse prosessene av hormonene insulin, glukagon, adrenalin, nor-adrenalin og kortisol.

Det vanligste argumentet for kalorihypotesen er at det er umulig for to dietter med like mange kalorier å kunne føre til ulikt vekttap. Ofte blir dette konseptet rettferdiggjort ved å henvise til den første og andre loven om termodynamikk.

Energiforbruket ditt er avhengig av kroppens basalforbrenning, nivået av fysisk aktivitet og matens termogene effekt.

Selve energibalansen som prinsipp er helt riktig. Energi kan ikke bare forsvinne i løse luften.

Kalorimodellen sier altså at om du er i energibalanse er energiinntaket er lik energibehovet altså energiforbruket. Feilen ligger i hva du definerer som energiinntak

Er en kalori fra fett det samme som en kalori fra protein eller karbohydrater?

 • 1 gram fett = 9 kcal
 • 1 gram alkohol = 7 kcal
 • 1 gram karbohydrat = 4 kcal
 • 1 gram protein = 4 kcal

Når du teller kalorier legger du sammen antall kalorier fra de ulike næringsemnene.

Dette er 100 kcal

Du kan likevel logisk se at 100 kcal fra appelsinjuice ikke har den samme effekten på kroppen som 100 kcal fra et stykke biff.

Kaloriene fra appelsinjuice kommer fra nedbryting av karbohydrater, der ett glass (2 dl) appelsinjuice inneholder 21 gram karbohydrater og 92 kcal, mens kaloriene fra biffen kommer hovedsakelig fra protein og fett.

Metthet er også en faktor som varierer mellom matvarer, alt etter sammensetningen av næringsemnene, og innhold av vann og fiber. 100 kalorier fra appelsinjuice gjør deg ikke mett lenge, og du vil fort bli sulten igjen. 100 kalorier fra fiberrike grønnsaker vil derimot holde lengre.

Det er tre måter kroppen kan håndtere en kalori på

 1. Den kan bruke kalorien umiddelbart som energikilde (for eksempel glukose gjennom glykolysen til ATP)
 2. Den kan lagre den (fettsyrer i fettcellene)
 3. Eller rett og slett hoppe over å fordøye den og la den passere gjennom urørt (fiber).

Kalorier fra protein

Proteiner inneholder essensielle aminosyrer som brukes til å reparere og bygge opp blant annet muskelvev og danne enzymer, proteiner og andre molekyler i kroppen.

Protein har fire kcal per gram, så når du regner ut ditt daglige inntak teller du kalorier tilsvarende.

Men protein blir brukt av kroppen hovedsakelig for å opprettholde muskelstruktur og funksjon. Joda, protein kan bli forbrent til brukbar energi, men egentlig bare som en sekundær kilde, og selv da må det først bli konvertert til glukose.

Så, avhengig av behovet i kroppen, blir de første 10, 20 eller 30 gram protein gå mot reparasjon og vekst – ikke til energi. Når skal vi da begynne å telle kalorier? Må du da ta med de første 30 grammene når du «teller kalorier?» Det avhenger av konteksten.

Hvis du ikke trener mye og spiser ofte og rikelig hele tiden, teller kanskje mesteparten av proteinet du spiser inn i kaloribudsjettet ditt. Det blir noe annet hvis du trener mye og kroppen trenger aminosyrer til å reparere og bygge opp muskelproteinene.

Skal du da telle disse kaloriene hvis de ikke blir forbrent eller lagret som fett? Hvis proteinkaloriene du inntar i dag går til å bygge opp muskelmasse, som du vil opprettholde og ha i årevis, teller de kaloriene i dag?  Musklene er også en potensiell langsiktig lagret energikilde når hastigheten på glukoneogenesen øker. Ser hva jeg mener med dette? Det avhenger av konteksten.

Kalorier fra fett

Fett er ikke bare en energikilde eller tomme kalorier heller. Fettsyrer kan bli en integrert del av cellemembranene i kroppen og kan fungere som beskyttende polstring for ømfintlige organer.

På hvilket punkt stopper fettet vi inntar å utføre disse strukturelle oppgavene og begynne å bli et kaloritett næringsstoff? Dette avhenger igjen av konteksten. Hvis du vanligvis spiser måltid med massevis av karbohydrater med fettet, og gjør dette på en daglig basis, er det ganske sikkert at fett vil bli lagret som fettvev før eller senere.

Høyt insulinnivå er med på å putte fettet raskt inn i fettcellene.

Fett gir ni kcal per gram, og lagres i fettvevet som en sikker energikilde for fremtidig bruk. Hvis du derimot har holdt karbohydratinntaket lavt og har et lavt insulinnivå kan det hende at fettet fra dette måltidet brukes raskt for å gi energi for normale metabolske prosesser i kroppen.

Kalorier fra karbohydrater

Siden det ikke er noe som heter essensielle karbohydrater blir disse brukt som energikilde.

Næringsemnene brytes ned og bidrar til kaloriregnskapet, men det vil ikke være det samme for musklene, blodårene, skjellettet eller fettvevet om du lever på 2000 kalorier av frukt, enn 2000 kalorier fra kjøtt og egg for eksempel.

Siden fett og proteiner faktisk er essensielle for kroppen, og blir brukt til andre ting enn energi; som byggesteiner i muskler, bein, hormoner, cellemembraner, enzymer, signalstoffer og så videre, virker de helt annerledes inn på kroppen enn karbohydrater. 

Konteksten avgjør

Fettforbrenning, glukose (karbohydrat) forbrenning, ketonforbrenning, glykogenlagring, fettlagring, glukoneogenesen og protein omsetning. Alle disse energi-relaterte prosessene skjer samtidig i kroppen til enhver tid.

Hastigheten på hver av disse prosessene er derimot forskjellig hos hver enkelt av oss og de kan enten øke eller minske avhengig av konteksten av omstendighetene og våre langsiktige mål. Vi kan endre hastigheten på disse metabolske prosessene og når de skjer, simpelthen ved å endre hva og når vi spiser. Slik kan vi selv forandre forandre konteksten.

Så hva er budskapet mitt? Kanskje at ved å forstå hvordan disse metabolske prosessene i kroppen fungerer, og vite hvordan vi selv til en viss grad kan påvirke når de skjer gjennom kosthold og trening trenger vi ikke å telle kalorier så nøye fra dag-til-dag. Misforstå meg rett.

Kalorier er i bunn og grunn viktig å holde øye med, for de vil avgjøre om du går opp eller ned i vekt, men jeg mener det er viktigere å fokusere på hva du spiser, og kildene til kaloriene.

100 kalorier:

200 kalorier:

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.