Så mye må du trene for å forbrenne den usunne maten

Hvis du trodde at det holdt med en drøy halvtime på tredemølla etter gårsdagens utskeielser tar du feil.

hamburg111

En plate sjokolade, en hamburger, tre boller, et glass juice, tre stykker pizza. Det blir fort mye energi (kcal) av slik. Vet du hva som kreves for å forbrenne bort dette? Veldig mange tror at det er gjort i en fei – 30 min i spasertempo på mølla på søndagen skal liksom dekke opp for de dumme matvalgene du gjorde tidligere i uka.

Men slik er det ikke. Selvsagt, om du spiser sunt, variert og ikke for mye, så har det ikke noe å si om 10 eller 20 prosent av kaloriene dine er såkalt «kosemat», men problemet oppstår når kosematen kommer utenom det du trenger for å havne i energibalanse. Overskuddet av energi fra usunn mat stimulerer ikke akkurat til aktivitet. For mens du etter en fruktsalat med mager vaniljekesam har lyst til å løpe deg en tur, føler du ikke akkurat for det samme etter en pose potetgull.

Folk overvurderer egen forbrenning

Forskning peker på at når folk blir bedt om å estimere energiforbruket sitt etter en treningsøkt, så tipper de at det er over 4 ganger så mye som det reellt sett er. Når de da i etterkant blir blir bedt om å spise fra en bufeet som tilsvarer energiforbruket, så spiser de 3 ganger mer enn hva de forbrente.

Det er dermed et stort sprik mellom hva folk tror og hva som faktisk er tilfelle.    Vi synes rett og slett at det er vanskelig å estimere oss fram til hva maten vi spiser inneholder og hvor mye vi forbrenner når vi trener.

Så mye må du trene

Forklaringen er trolig multifaktoriell. Upresise tredemøller og kaloritellere, vår egen urealistiske følelse av hvor mye vi forbrenner med styrke- og utholdenhetstrening etc er nok relevante faktorer. Du kan eksempelvis ikke forvente å forbrenne noe særlig mer enn 200 kcal i løpet av en økt med styrketrening, avhengig av kroppsvekt, fysisk form, etc.

Her får du en oversikt over hvor lenge en kvinne på 65 kilo med en fettprosent på rundt 22 må gå i raskt tempo for å forbrenne ulike måltid.

Måltid Rask gange (/hour)
100 gram sjokolade 2 timer, 15 min
Baguette m roastbeef og potetsalat 2 timer, 15 min
4 tacoskjell med kyllingfilet, ost, løk, salsaus og rømme 2 timer, 30 min
En liten pose ostepop 2 timer, 55 min
1/2 grillet kylling med skinn (400g) 4 timer, 10 min
Stor hamburger med brus og chips 5 timer
4 pizza-stykker (peppes pizza) 6 timer
3 hekto smågodt (godt og blandet) 6 timer, 15 min

PS: Merk deg at denne tabellen ikke gjelder hvis du eksempelvis spiser i energibalanse og lar 80-90 prosent av maten din komme fra sunn, variert og næringsrik mat. Men hvis du allerede har spist det du trenger og spiser dette i tillegg, har den relevans.

Lurer du på hvor mye kalorier du bruker hver dag? Kalorikalkulator

Referanser

  1. Exercise for Weight Loss – What are the Facts? ZELASKO C.J. Journal of the American Dietetic Association, Volume 95, Number 12, December 1995.
  2. McCardle WD. Katch FI, Katch VL. Exercise physiology: Energy, nutrition and human performance. Philadelphia. 1991
  3. http://www.bodyrecomposition.com/research-review/research-review-effects-of-exercise-intensity-and-duration-on-the-excess-post-exercise-oxygen-consumption.html
  4. LaForgia J et. al. Effects of exercise intensity and duration on the excess post-exercise oxygen consumption. J Sports Sci. 2006.
  5. Vi er feite fordi vi spiser for mye (Fitnessbloggen.no m/ referanser)
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.