Egg er supermaten alle bør spise

Kjenner du til alle fordelene med å spise egg?

egg2

Eksperter har i lang tid vært flinke med å fortelle oss at den sunne maten er usunn. Dette gjelder blant annet rødt kjøtt, ost og kokosolje for å nevne noe.

Men det er ikke de verste eksemplene. Det groveste er nemlig de negative artiklene rettet mot egg – som faktisk er en av de sunneste matvarene du kan spise.

Det er på tide å få fakta på bordet!

Egg fører ikke til hjertesykdom

Historisk sett har egg blitt sett på som usunt fordi de inneholder kolesterol. Et egg (50 gram) inneholder 212 milligram kolesterol, noe som er mye hvis vi sammenligner med annen mat.

Men det at en matvare inneholder mye kolesterol betyr ikke at kolesterolnivået i blodet vil øke. Hvis vi ser på undersøkelser ser vi faktisk at egg øker mengden HDL-kolesterol, samtidig som det forandrer partikkelstørrelsen på LDL-kolesterolet, slik at de går fra å være små og tette til store (123)

I en helt ny oversiktsstudie publisert tidligere i år som inkluderte 17 prospektive undersøkelser så nærmere på sammenhengen mellom egg og helse. Forskerne fant ingen sammenheng mellom verken egg og hjertesykdom eller egg og hjerneslag i ellers friske personer (4). Dette er for øvrig i samsvar med tidligere undersøkelser (56).

Konklusjon: Egg og kostkolesterol har ingen sammenheng med hjertesykdom.

Egg er en viktig kilde til antioksidanter

Egg inneholder mye av antioksidantene Lutein og zeaxanthin. Disse antioksidantene er spesielt viktige for øyet og bidrar til å forhindre øyesykdom som grå stær og dårlig syn (789).

I en undersøkelse hvor deltagerne fikk cirka en og en halv eggeplomme om dagen så forskerne en økning i blodnivåene av lutein på 28-50 % og zeaxanthin med 114-142 % (10).

Konklusjon: Egg inneholder en betydelig mengde lutein og zeaxanthin som reduserer risikoen for aldersrelaterte øyesykdommer.  

LES OGSÅ – Gode grunner for å spise mer egg

Egg er en av de mest næringsrike matvarene

Egg inneholder alle næringsstoffer en liten kylling trenger for å vokse. Egg inneholder mye protein av høyeste kvalitet, vitaminer, mineraler og sunne fettsyrer.

Et egg på 50 gram inneholder (11):

  • 77 kcal, 5 gram fett, 6 gram protein og alle de essensielle aminosyrene.
  • Er rik på hemjern, fosfat, selen, vitamin A, B12, B2 og B5 for å nevne noen.
  • 113 mg kolin, som er veldig viktig for hjernen. En undersøkelse viser at så mange som 90  prosent av amerikanerne får for lite kolin gjennom kostholdet sitt (12).

Velg gjerne egg fra frittgående høns, eller aller best, økologiske egg.

Konklusjon: Egg inneholder 9 essensielle aminosyrer, store mengder vitaminer, mineraler, og er en av de beste kildene til kolin.

Egg er mettende og hjelper deg ned i vekt

Sammenlignet med andre matvarer, scorer egg høyt på metthetsfølelse, noe som er viktig hvis du ønsker å redusere energiinntaket ditt (13).

I en undersøkelse gjort på 30 overvektige kvinner som enten spiste en baguett eller egg til frokost, endte gruppen som spiste egg med å spise mindre til lunsj og resten av dagen. Ja, faktisk 36 timer frem i tid  (14).

I en annen undersøkelse (15) ble overvektige menn og kvinner satt på en diett og enten gitt en brødfrokost med to egg (340 kcal) eller en baguett og yoghurt med tilsvarende mengde kcal til frokost.

Etter 8 uker var forskjellene veldig store. Gruppen som spiste egg til frokost hadde:

  • 61 % større reduksjon i KMI
  • 65 % større vektreduksjon
  • 34 % større reduksjon av midjemål
  • 16 % større reduksjon i fettprosent.

Dette selv om frokosten inneholdt den samme mengden energi.

Konklusjon: Egg er en sunn og proteinrik matvare som både metter og kan hjelpe deg ned i vekt.

Egg smaker godt, passer til mye og er billig

Om du skulle mangle på gode argumenter for å spise egg, så vit at de både er billige, passer til veldig mye, og smaker nydelig. Om jeg skulle definert bare en matvare som en slags supermat, ville det vært egg.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.