Det er din skyld at ungen din er overvektig

Ansvaret ligger hos foreldrene. Først og fremst.

junk2

Denne kommer ikke fallende ned fra himmelen. Penger koster den også. Og det er du som bestemmer.

Jeg vil ta opp noe som har plaget meg lenge, hver eneste dag på jobb. Det er folk som kommer inn med tydelig overvektige barn og gir dem alt de ønsker seg på en onsdag. Hva er greia?

Skjønner dere ikke hva dette gjør mot barna deres? Skjønner dere ikke at dere har et ansvar når de vokser opp og blir overvektige? Når de blir mobbet, har dårlig kondisjon, dårlig motorikk og ender opp med kjempehøy risiko for kroniske sykdommer?

Skyldansvaret ligger på deg. Det er du som forelder som er ansvarlig for de vanene barnet ditt får. Jeg blir både matt og fryktelig sint. Det hender jeg må ta meg selv hardt i nakken for å ikke se stygt på slike foreldre.

Dette er eksempelvis foreldre som kommer tredje dagen på rad med to «skrikerunger» og som på tredje dagen på rad får godteri for at de skal slutte å skrike. På den fjerde dagen er det boller, for det er ikke så usunt.

Hva er greia egentlig?

Det er greit, ikke alle har mye kunnskap om kosthold. Det er også helt greit at ikke alle skal se likedan ut, veie det samme, osv. Men når barnet ditt veier mer enn 10 kilo mer enn det resten av klassekameratene, så bør du kanskje tenke over hva du serverer ungen din. Både når du er ute på handletur og når du er hjemme. Forklaringen ligger ikke i dårlige gener. Den kjøper jeg ikke. Stort sett er vekten vår et resultat av hva vi pakker i oss, minus hvor mye vi bruker kroppen. Det er ikke genene som gjør deg overvektig av å spise for mye. Det er deg selv, eller i dette tilfellet mamma og pappa.

Det er lov å bruke hodet!

Til alle dere med barn, overvektige eller ikke, tenk litt. Ønsker du at sønnen din eller datteren din i framtiden skal få masse sykdommer på grunn av en livsstil de hadde i oppveksten? Eller at de skal bli mobbet på grunn av manglende motorikk eller overvekt? Det er dette du indirekte legger opp til når du propper dem med boller, brus, godteri og pizza flere dager i uken. Mat som gjør det enkelt å innta for mye.

Ta tak i ting med en gang, det er mye enklere enn å la det eskalere først. Gjennom dårlige vaner og en usunn livsstil. 

Mat og følelser

Ikke lær barna dine at så fort det får vondt, så får det noe godt. Iskrem på grunn av et skrubbsår, eller kake når de har vært flinke. Denne sammenhengen trenger ikke å dyrkes noe mer, eller styrkes noe mer. Det eneste du lærer barnet er at når man er trist eller har det fint, så betyr det søtsaker.

Gi barna en klem når de slår seg eller skryt av dem når de har vært flinke. Ord og handling bør være førsteprioritet og når skal lære barna å uttrykke seg. Det bør ikke foregå i form av masse mat. Følelser bør ikke behandles med mat. I oppveksten er du som forelder med og former barna dine. Gjennom kaker, brus, sjokolade, pizza og annet snop flere ganger i uken tillegger du ungen veldig usunne vaner.

Det trenger ikke bety at det er forbudt, eller at det aldri skal serveres noe spesielt på lørdager, men skill ukedager fra helgene. Det handler om å begrense og bruke fornuften. Små grep kan utgjøre mye; ketsjup uten sukker, vann i stedet for jus og brus, frukt i stedet for yoghurt, hjemmelagd middag framfor toro-poser og pizza, osv.

Ta ansvar. Bry deg.

PS: Artikkelen gjelder selvsagt ikke de med sykdom eller andre medisinske årsaker som forklarer situasjon i mindre eller større grad. Den er snarere en oppfordring til å ta tak i situasjonen. 

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.