;
;

Diett kan gi mangel på livsviktige næringsstoffer

Mindre mat øker risikoen for mangel på viktige vitaminer og mineraler.

before-after

Å gå ned i vekt kan øke sannsynligheten for mangel på vitaminer og mineraler. Dette viser flere undersøkelser (1-3) som er gjennomført de siste tre årene. Derfor er det veldig viktig at du kjenner til hva som er den mest næringsrike maten.

Amerikansk forskning fra 2010 så nærmere på inntaket av 27 mikronæringsstoffer i 4 populære dietter; Atkinson (lite karbohydrater), South Beach (lite fett og lav glykemisk indeks), DASH (fokus på frukt, grønnsaker og maks 27 prosent fett) og Best Life (fokus på sunt kosthold og eliminering av usunn mat).

Mangel i samtlige dietter

Resultatene av studien viser at av de 27 mikronæringsstoffene forskerne målte inntaket av, var det store mangler i samtlige dietter.

  • Atkinson-diett og 1700 kcal ga bare 44 prosent av daglig anbefalt inntak av vitaminer/mineraler.
  • South Beach og 1200 kcal ga 22 prosent av daglig anbefalt inntak av vitaminer/mineraler.
  • Dash: 52 prosent av anbefalingen.
  • Best Life: 56 prosent av anbefalingen.

Dash og Best Life var også de diettene med det høyeste energiinntaket. Manglene var så store at du måtte ha spist cirka 3500 kcal for å dekke ønsket inntak. Størst mangel var det for biotin, vitamin D, vitamin E, Krom, Jod og Molybden. I rapporten uttrykker forskerne at disse manglene knyttes til flere alvorlige sykdommer.

De viktigste kildene i kostholdet

Tabellen nedenfor forteller de hva som er gode kilder til mikronæring basert på mat vi typisk spiser mye av.

Næringsstoff Viktigste kilder i kostholdet
Tiamin (B1) Kornvarer, kjøtt, innmat, melk, melkeprodukter, grønnsaker, frukt, bær
Riboflavin (B2) Melk, ost, kjøtt, innmat
Niacin Kjøtt, fisk, belgvekster, kornvarer
Pyridoksin (B6) Kjøtt, lever, kornvarer
Vitamin B12 Kjøtt, innmat, fisk, egg, melk, ost
Folsyre Grønnsaker, frukt, lever, kornvarer
Pantotensyre Animalske matvarer og kornvarer
Biotin Innmat, meieriprodukter, grønnsaker
Vitamin C Frukt, fruktjuice, bær, grønnsaker, poteter
Vitamin A Lever, melk, margarin, fet fisk, tran, frukt og grønnsaker
Vitamin D Fet fisk, tran, melk- og meieriprodukter (som er tilsatt)
Vitamin E Margarin, vegetabilske oljer, kornprodukter, frukt og grønnsaker
Vitamin K Grønne bladgrønnsaker, margarin, planteoljer, meieriprodukter, frukt, kjøtt, fisk
Jern Grove kornprodukter, kjøtt, blod, innmat, leverpostei, grønne grønnsaker
Kalsium Melk, meieriprodukter, sardiner, grønne grønnsaker, mandler
Kalium Poteter, frukt, bær, grønnsaker, melk, meieriprodukter
Natrium Brød, ost, kjøttprodukter, fiskeprodukter
Sink Kjøtt, melk, melkeprodukter, grove kornprodukter
Kopper Kornvarer
Magnesium Grønnsaker, grove kornvarer, kjøtt og innmat
Selen Kornvarer, fisk, kjøtt, innmat, melk og melkeprodukter

Hvor mye frukt, bær og grønnsaker spiser du i løpet av en dag? 7 Svar

Artikkelen er oppdatert senest 2 august 2103.

Referanser

  1. Prevalence of micronutrient deficiency in popular diet plans. Jayson B Calton Journal of the International Society of Sports Nutrition 2010
  2. Nutr J. 2012 Jun. Micronutrient deficiency in obese subjects undergoing low calorie diet. Damms-Machado A
  3. Am J Clin Nutr. 2010. Micronutrient quality of weight-loss diets that focus on macronutrients: results from the A TO Z study. Gardner CD
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.