Det må være lov å kose seg i påsken

PT-Pia har fått en del henvendelser fra folk som lurer på hvordan de kan gjøre påsken «sunnest mulig».

PÅSke2

HØNA ELLER EGGET? : PT-Pia har fått flere henvendelser fra folk som lurer på om de skal holde seg til kylling, eller kose seg med et påskeegg i påsken. Beskjeden fra ShapeUp-journalisten er klar: Spis det! © Foto: Privat

Denne uka har jeg fått en del henvendelser fra folk, som lurer på hvordan de kan gjøre påsken «sunnest mulig».

Noen er stressa for å ikke få trent nok når de er på hytta, mens andre kjenner på stress og dårlige tanker rundt påskeegg og andre sukkerarter. Ofte begge to.

Been there, done that, og mitt råd er enkelt – finn en balanse. Ikke prøv å overstyre påskekosen, men ikke la deg bli helt revet med heller. Ta det fra meg, jeg har vært både enten og eller. 

LES OGSÅ – «Shit.. Nå må jeg trene som faen»

Den ene påsken takket jeg pent nei til påskeegg, handlet min egen mat, la meg tidlig og kjørte ekstra treningsøkter på hyttetur.

Det andre året var påskebonanza, med kroppen i vater og sukker i lange gater.

Du vet de menneskene som ikke spiser godis, pakker med seg egne matpakker på hyttetur, og får deg til å føle deg lite lur? De er restriktive og strenge med seg selv. Godis, påskeegg, bacon og vin er forbudt. De har satt seg et mål om å kjøre den sunne linja fra start til slutt. De blogger om torsk og brokkoli, mens vi andre sitter der med typ.. Påskeegg nummer ni.

De som vil velge bort påskekos, godis, sukker og digg mat til fordel for sunnere mat står i sin fulle rett til å gjøre det. Forhåpentligvis har de tatt et valg som gjør de glad. Jeg tenker at de er sære, men hvis de digger det, all ære!

Så har du den andre type påskefeiring, der kroppen er i vater og du spiser sukker i lange gater.

Det er fredag før påske, klokka slår fire, og du blir helt «hey, nå er det ferie, alt er lov». Enten du vil eller ikke er det som en bryter slås på i hodet ditt. Feriebryteren. Du er stort sett sunn med både mat og trening i hverdagen, men ferien blir en slags frisone for behov og lyst.

Ambisjonene om å fordele påskeegget pent og pyntelig utover påskeuka faller bort idet du får den første sjokkisen på tunga. Resten av påskeuka tilbringes i sukkerets sus og dus, en ganske så avhengighetsskapende rus.

For meg har påsken vært både enten og eller. Den ene ekstrem og seig, den andre ganske frigjort, men fortsatt seig. Begge variantene ble litt vel mye for meg.

PÅSKE1

ENTEN ELLER: For meg har påsken vært både enten og eller. Den ene ekstrem og seig, den andre ganske frigjort. Begge variantene ble litt vel mye for meg, skriver PT-Pia. © Foto: Privat

Enten/eller er to ytterpunkter, to ekstreme varianter som sjeldent er noe å strekke seg etter.

Enten/eller-tankegangen vil gi deg et knekk på et eller annet tidspunkt. Enten-påsken, uten rom for kos, kalorier og sukker, vil straffe seg i form av et behov for å «få fri» fra restriksjoner og regler. Eller-påsken, med masse sukker, godis, slaraffenliv og dårlige vaner, vil straffe seg i form av en uvel kropp, en tilværelse der du kjenner at du er langt ifra på topp.

Du blir småsur på deg selv hvis du unner deg absolutt alt det sukkeret som kroppen kan spise, uten å tenke på at for kroppen kjennes det ut som en slags.. Krise. Sukkersjokk.

Helårskroppen, avslappa holdninger og et jovialt forhold til mat og trening, er definitivt veien å gå. Det har dere kanskje fått med dere innen nå.

Men det betyr ikke at vi må dukke ned i påskeegget uten mål og mening. Helårskroppen handler ikke om å spise alt, alltid. Det handler om å spise alt, innimellom. Å finne en balanse man trives med, høytid eller ei, og kunne spise usunnheter når det passer seg.

Jeg vil spise sukkeret mitt når jeg selv vil, ikke fordi mormor har bakt en kake som gjør henne helt vill.

De sunneste menneskene er ikke de som spiser egen mat, dropper godisen og sier nei takk til vin. Det er heller ikke de som sier ja takk, gjerne, gi meg mer, mer, mer. Det er de som klarer å være litt av begge deler. Så min utfordring til deg, meg, og alle andre, er ikke å være «sunnest mulig» denne påsken.

Det er å nyte, men med balanse. Ikke noe enten/eller, ikke noe alt eller ingenting. Nyt påsken, egget og kosen så mye du bare kan og vil.

Vær smart! Rutiner, trening, hverdag og sunn mat er på plass igjen ganske snart.

Artikkelen ble først publisert på ShapeUp.no

Sjekk også ut bloggen til PT-Pia her!

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.