Calisthenics – En sport hvor du bruker egen kroppsvekt som belastning

Gutta i team Physix trener sporten Calisthenics hvor man konkurrerer med andre i ulike kroppsvektøvelser, enten individuelt eller som lag.

kal

Klokken er to en fredags ettermiddag, høsten har slått inn for full styrke og gulrøde blader regner som snø. Det er ikke den varmeste dagen på høsten, men det hindrer ikke gutta i Team Physix fra å trene ute og i det jeg kommer inn porten til Tufteparken på St.haugen hører jeg at denne gjengen har trent ute før.

Her utføres det pullups, pushups, muscle ups og håndstående bevegelser over en lav sko og ingen ser ut til å merke at jeg plutselig står som en rosa elefant i en knøttliten hybel blant dem når jeg spør om alle samme er her. Ahmed ler.

– Njaa, ikke helt. Mangler tretten til. Om du ikke tar med alle i de andre landene vi har også da, svarer han.

Bruker egen kroppsvekt som belastning

Team Physix er en gruppe ungdommer som trener sporten Calisthenics, kort og greit er dette en sport der du bruker egen kroppsvekt for å trene styrke og motoriske ferdigheter som balanse, smidighet og koordinasjon.

Hjelpemidler er for det meste stenger av varierende størrelser, høyder og fasonger. En trend innen Calisthenics er lag der flere utøvere konkurrerer mot andre utøvere som igjen har utviklet seg til mesterskap av varierende størrelser.

– Vi startet med Calisthenics som en hobby. Hentet inspirasjon fra fra youtube og internett, men jo mer vi satt oss inn hvordan det fungerte med lag å ikke minst hvordan det inspirerte og motiverte andre så ville vi gjøre mer enn bare å vise frem kule triks og dra frem «sixpacken». Team Physix startet som et lag der målet var å inspirere andre slik vi som grunnla det ble inspirert selv, forklarer dem.

Team Physix er hovedsaklig lokalisert rundt Oslo-området og har 17 medlemmer. Ahmed(28), som startet Team Physix sammen med Fredrik Kindberg (26) og Tommy Todler (20), forteller at de også har undergrupper startet opp i andre land som Singapore, Mexico, Polen og Belgia.

– Det er like mye motivasjon for oss å komme i god form, som å dele kunnskapen om kroppsvekttrening og hjelpe andre som lurer på å starte. Vi kommer alle fra forskjellig bakgrunner, noen av oss har vært overvektige, andre har trent styrke eller hatt sykdommer, men gjennom Calisthenics og trening har vi på hver vår mange måter fått det bedre. Nå vil vi motivere andre til å starte så du kan si det å lære andre motiverer oss mer enn å bare lære nye kule triks, utdyper Fredrik.

kal2

Ønsker å inspirere andre

Folk stopper og stirrer. Familier med måpende barn og nervøse mødre, og med fedre som til tider ser noe misunnelig ut. Tufteparken ligger litt i utkanten av St.haugen park, nær en barnehage. Her går det folk forbi hele tiden, men det merker ikke Team Physix noe til. Det neste på listen over øvelser som det skal trenes på, er «kjempesleng», som i teorien er like ille som det høres ut som. (øvelsen kan du se i videoen nederst i denne artikkelen).

– Selv om vi forsøker å bli et navn for oss selv med å konkurrere og være atleter vil vi også ha muligheten til inspirere og hjelpe andre. Vi ser nå at vi har tatt på oss ganske mye, men at det går helt fint å kombinere det å leve av denne sporten her. Vi klarer å jobbe med dette fulltid, vi klarer å konkurrere samtidig som vi på fritiden drar rundt å hjelper andre. Vi vil gi tilbake det vi fikk da vi startet.

Videre får jeg vite at laget aktivt jobber mot å rekruttere ungdommer som kanskje er i en vanskelig situasjon. Det kan være alt fra overvekt til ungdommer som f.eks ikke har råd til å trene på store kjeder, eller ungdom som kommer inn i et belastet miljø. Ahmed gliser, og lurer på om jeg vil høre en historie. Han griper stangen over seg og begynner med muscle ups mens han forteller.

– Etter World Cup i Fredrikstad så jeg en 10år gammel gutt som kjørte 19 pull ups, da jeg snakket med han hadde han allerede blitt kontaktet av store lag som Bartendaz og tenkte at han får jeg ikke rekruttert til laget mitt. Uansett spurte jeg faren om jeg kunne ha med sønnen hans på laget. Han skulle tenke over det.

– Dagen etter kom bort til meg og lurte på en ting, om jeg kunne ha både han og sønnen på laget, da var det ingen tvil for min del. Hvor kult er det ikke at en far vil være med på et Calisthenics-lag fult av ungdommer, for å være med sønnen sin? Så nå trener de sammen far og sønn, henger på samme stangen og trener med kroppsvekt.

Første workshop i Norge

Om noen uker kommer sannsynligvis den aller første Calisthenics workshop til Norge, nærmere bestemt Oslo. Team Physix i sammarbeid med Optimal Trening har 16. og 17.november invitert til kroppsvekttrening workshop. Med dem blir det celebert besøk fra statene når selveste Barstarzz (Christian Heria og Alexia Evens kommer for å vise Calisthenics i verdensklasse.

– Målet med workshopen er å vise hvordan å trene med kroppsvekt og se hvor god man faktisk kan bli om legger arbeid i det. Vi har faktiskt vært så heldige å fått tak i en mannlig og en kvinnelig utøver fra Barstarrzz og håper dette kan inspirere flere jenter til å begynne med Calisthenics, sier dem.

Worskhopen holdes på optimal trening 16 – 17 november. Påmelding skjer ved å sende navn og foretrukket dato til [email protected] Prisen er 800 kroner per dag. Er du interessert i å bli med på en trening eller laget, finner du gutta og mer informasjon her.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.