Kan koble brus til 180.000 dødsfall

Ifølge amerikanske forskere kobles sukkerholdig drikke i form av brus, juice og energidrikke til mer enn 180.000 dødsfall blant voksne verden over.

brus2

Med bakgrunn i tall fra en studie som ble publisert i The Lancet i desember i fjor mener amerikanske forskere at de kan koble et overkonsum av leskedrikker til over 180.000 dødsfall blant voksne verden over.

Funnene som er lagt fram i regi av American Heart Association på en konferanse denne måneden og er gjengitt av Forskning.no sier at det høye inntaket av sukkholdige drikker øker risikoen for overvekt og fedme som i sin tur øker risikoen for livsstilssykdommer som diabetes, hjerte- karsykdom og enkelte former for kreft. Av disse livsstilssykdommene kobles det flest dødsfall til diabetes og hjerte- karsykdom.

Nordmenn, brus og sukkerinntak

Forskerne knytter nesten 80 prosent av dødsfallene til fattige land der størstedelen av befolkningen har middels eller lav inntekt. Men også her i Norge er det grunn til å følge med. Ifølge den siste kostholdsrapporten fra Helsedirektoratet bidro brus i gjennomsnitt med ca 6 kilo sukker per person i 2011.

Men, funnene burde ikke overraske noen. Selv om ikke alle bryr seg om at sukker, og enda verre om den er i flytende form, øker risikoen for livsstilssykdommer og død, er nok de fleste klar over at det ikke er bra for helsen.

Noe av problemet med alt det sukkeret vi får i oss, er at ikke alle er klar over hvilke matvarer som inneholder mye sukker.

Ja, vi er fullstendig klar over at brus inneholder mye, men er vi klar over hvor mye som finnes i yoghurt, frokostblandingene, juice, nektar og diverse pålegg? Det reklameres mye for sunn mat med lite fett og mye karbohydrater som skal gi langvarig energi (haha) utover dagen, når sannheten er at det er rene sukkerbombene.

Hvorvidt det er mulig å si at en enkelt matvare fører til 180.000 døde mennesker verden over årlig høres ikke helt sannsynlig ut, men det er i alle fall en grunn mer til å drikke mindre. Spesielt om man spiser mye og har en sedat livsstil.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.