Slik bruker du coaching «cues» riktig og dermed blir en bedre løfter

Typiske pekepin’er en får fra treneren sin eller andre spottere blir veldig ofte misforstått og dermed ikke brukt riktig. Les hvordan du skal bruke disse «cues’ene» riktig for å bli en bedre løfter.

knees-out

Du har garantert hørt ulike «cues» for hvordan du kan utføre en øvelse mer effektivt. 

«Bryst opp», «ut med rumpa», «start med hofta», «spre gulvet», «brekk stanga» osv…

…eller mer kjente cues som, «smell brystvortene opp i taket», «del gulvet i to og hent krukken med gull», «skvis trollene i armhulene»….

LES OGSÅ – De 12 beste øvelsene

Vi kan si HVA SOM HELST for å poengtere noe vi ønsker å bedre under en øvelse.

PROBLEMET med cues er at de er ment som forsterkere av noe du allerede skulle ha forstått (lært), ikke noe som ene og alene skal lære deg en øvelse å kjenne.

En øvelse, eller bevegelse, skal foregå som en samlet enhet der alle kroppens deler nettopp fremstår som EN enhet. CUES er påminnelser for de viktige punktene som skal underbygge denne enheten.

Om du ikke har lært hvordan enheten skal fungere under trening/løft/bevegelser, er det nesten umulig å respondere positivt utelukkende på cues. De kan være til stor hjelp, absolutt, men vil en nybegynner respondere bra på kun cues alene? Min erfaring tilsier at dette IKKE fungerer optimalt.

Det er likevel sånn at de fleste TROR de kan det de burde kunne, og hopper over tid/investering i innlæring av kroppslig kontroll og forståelse.

Hopper du over barne-, ungdom-, og videregående skole, og går DIREKTE på universistetsstudier, skal det MYE til for at det ender med suksess. En tilsvarende strategi innen trening ender nesten alltid opp med problemer, som i skader, smerter, og frustrasjon.

TROR du at du har lært kroppen din å kjenne – virkelig kjenne – uten å ha investert tid til forståelse og tid til automatisering, men velger heller å gå direkte på HARD trening, VIL du møte på problemer. Det skjer hver eneste gang.

LES OGSÅ – Hvordan trener du deg opp igjen fra prolaps i korsryggen?

Tilbake til CUES

Cues er forsterkere av noe du allerede skal ha innlært. Cues skal IKKE ene og alene underbygge forståelsen din av en øvelse, eller bevegelse.how-to-deadlift-a-beginners-guide-graphics-3

Eksempler på problemer om du bruker cues, uten å ha det grunnleggende på plass først:

– Du hører «opp med brystet», eller «kjør brystvortene opp i taket», eller noe tilsvarende: DU reagerer ved å presse opp brystet (bra, det er korrekt), men mister samtidig kontakt med magemuskulaturen, og lar ribbeina sprette ut, samtidig som du svaier ryggen.

Er cuet feil? Eller responderer du direkte på cuet og utelukker alt annet på grunn av at du ikke har den grunnleggende forståelsen på plass?

– Du hører «ut med rumpa», eller «start med hofta»: DU reagerer ved å presse korsryggen inn i ekstrem svai (hyperekstensjon), samtidig som du slipper opp spennet i magen og mister kontroll på bekkenet, som havner i ekstrem framovertilt.

Er cuet feil? Eller mangler du forståelsen av at kroppen skal operere som en enhet under bevegelse?

Skal forsterking av et område (et cue) gjøre at du REDUSERER fokuset på et annet område Selvsagt ikke! Likevel er det mange som gjør nettopp det.

Det som er interessant med dette er at det er cuet som får «skylda», selv om det er forståelsen av cuet som er misforstått.

Vi kan for eksempel si at «spenn opp ryggen» under knebøy er «galt» fordi vi ønsker å opprettholde en mer «nøytral» posisjon av bekken og ryggrad under knebøy.

Men…

Når de personene vi alle i dag bruker som referanser for treningskunnskap har brukt cues som «arch your back», og de har kjørt MER i knebøy enn de fleste i dag klarer (uten løftedrakter), tror vi virkelig at dette var det eneste de tenkte på under knebøy? Og at dette cuet gjorde at de BARE skviste sammen ryggmuskulaturen, og «glemte» alt det andre?

Eller kunne de knebøy så inn og ut, at de rett og slett trengte en påminnelse på et område de VIRKELIG ville ha kontroll på under ekstremt tunge løft, for å forhindre en fatal kollaps (som absolutt kan skje under slike løft).

Tror vi virkelig på at: «arch, arch, arch» medførte at de slappet av i magemuskulaturen med flere hundre kilo på ryggen? Nei, det gjorde de ikke. Det er ingen suksessfulle styrkeløftere eller strongmen gjennom tidene som påstår at magemuskulaturen ikke er helt vesentlig under tunge løft.

Det er greit å TENKE litt, før vi kapper av huet på de som først introduserte cuene – da de tross alt utløftet oss alle.

HUSK: Et cue er en FORSTERKER.

Et cue er en isolert beskjed, men bevegelsen er fortsatt sammensatt, og fortsatt EN enhet, der alt det andre du har lært, FORTSATT gjelder.

Vi avslutter med følgende….

coaching cue-futurama

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.