Noen tanker om hva som kreves for å bli glad i å løpe

Gjør «dørstokkmila» kortere med noen enkle grep.

547851_10151965887870247_1251108086_n

Jeg vil i dette innlegget komme inn på tanker rundt løping og noen grep du kan ta som gjør dørstokken for å komme deg ut betraktelig lavere.

Positivt utbytte

positive-thinking

Det å like å løpe er det nok mange som ønsker seg. Listen over positivt utbytte av løping er lang, og populariteten har økt jevnlig de siste årene. Forskjellen på hva de som liker å løpe og de som ikke er like frelst forbinder med treningsformen løping kan være ganske stor.

Det kan tenkes at de som ikke jubler over en joggetur, men gjerne skulle ønske å være positive, ser for seg slit, svette, rød i tryne, vonde føtter og stive legger når de vegrer seg for å dra ut. De som derimot liker denne formen for trening kan se for seg, la oss si en time med frisk luft, effektiv trening, gjennomblåsning av systemet, naturopplevelser, avbrekk fra hverdagen og tenketid.

Løping er ikke en lett treningsform, for eksempel sammenlignet med sykling og svømming er dette en vektbærende idrett. Ser man litt nøyere på løpesteget så er dette en “sats”, altså et lite hopp. De første treningene før man kommer over kneika kan være harde, men hvem har sagt at det er negativt?

Jeg mener at det blir mye hva du gjør det til selv, kombinert med en liten dose kunnskap og hjelp av noen små triks. Jeg elsker selv å løpe og ønsker meg at flere skal like denne formen for trening, ikke bare gjøre det fordi man føler man må.

Tilgjengelighet

Positive sider ved å løpe kan være at man i bunn og grunn nesten bare trenger et par joggesko for å komme i gang. Treningssenter er heller ikke nødvendig. Dette gjør løping veldig lett tilgjengelig.

Gadgets for motivasjonen sin skyld

Nike Fuel Band-580-90

Det finnes derimot utallige gadgets ute på markedet. Disse er ikke nødvendig for å bli god til å løpe eller for å bli sprek, men mange er glade i gadgets og da er det ikke feil. Jeg synes selv det er gøy å måle distanse, gjennomsnittsfart, høyeste fart, laveste fart, høydemeter løpt. Det er flere alrighte apper på smart-telefon hvor man kan få denne informasjonen listet opp på en fin måte, men ut ifra en treners ståsted, er det èn måling jeg føler mangler på en smart-telefon, nemlig puls. Derfor anbefaler jeg at man etterhvert begynner med pulsklokke.

Intensitetstyring

polar

Med pulsklokke er intensitetstyringen mye lettere. Ved hjelp av en enkel makspulstest kan du sette opp intensitetssoner du kan løpe etter på intervallene (Intensitetssoner brukses som hjelpemiddel også i andre utholdenhetsidretter).

Jeg har erfart at flere tror de må presse det de har når de først skal trene, eller at 4×4 min intervall overgår alt annet. 4x4min intervall er effektivt om man ikke trener ofte og har en positiv virkning på det maksimale oksygenopptaket(noe som i stor grad måler hvor god utholdenhet du har), men å løpe 4 min opp mot maksimal hjertefrekvens 4 ganger er veldig tøft psykisk. Så om alternativene er 4x4min og tap av motivasjon, så burde du være litt ”snillere”  med deg selv i starten.

Snillere intervall alternativ

Et fint intervall alternativ er 45/15. Forslag til økt: 45 sek løp, 15 sek pause x 10, 1 min seriepause, og så 10 nye drag. Det som er fint med en slik økt er at man har pause ofte, og selve dragene er relativt korte. Dette gjør at du kan ha relativt høy fart. Om du benytter pulsklokke så kan du ligge på ca 80-85 % av maks. Benyttes ikke pulssoner så kan du forsøke å føle det på kroppen. Dette kommer med erfaring, men jeg ville beskrevet arbeidet som så slitsomt at du må jobbe for å holde farten, puster godt, men du stivner ikke. Selvsagt blir man sliten muskulært i beina, men det er ikke slik at man stivner gradvis mer og mer. Ikke snakketempo, men man skal fint kunne si korte setninger med litt mellomrom uten at det nevneverdig påvirker følelsen av hvor slitsomt det er.

Løpsfølelse og fart

running

Jeg ble selv veldig gira og positiv til denne type intervall da jeg erfarte det var mye mindre stress enn ved en hard intervall opp mot maks, og i tillegg kom fremgangen raskt. Restitusjonen er også raskere etter en slik type økt, noe som gjør at man kan ha utbytte av neste økt tidligere enn om man hadde tatt seg helt ut. Løpsfølelsen er og mye bedre når man kan løpe med høyere fart uten å kjenne på melkesyren hele tiden. Jeg sier ikke at man skal droppe å løpe type 4×4, men det finnes alternativ. Variasjon er bra.

Ikke redd for å løpe rolig

Noe jeg og kan stadfeste med en gang er at rolige turer er rolige. Er man ganske i startblokka er det som sagt ikke nødvendig at all trening er hard. Kroppen trenger å vende seg til å løpe, så en fin progresjon som bygger på rolige joggeturer er fint. Her syntes jeg det er motiverende å velge nye steder å løpe ganske ofte, om man løper ute vel og merke.

Treningspartner

Treningspartner er et annet grep man kan ta i riktig retning. Tiden går mye kjappere og det er fint å ha en alliert å ”samarbeide” med. Dra hverandre ut de gangene det er tungt. Det er nemlig mye lettere å kjøre på når man har en avtale. I dagens samfunn er det mange som har det slik at man ikke har tid til å treffe alle venner like ofte som det er ønskelig. Hvorfor ikke slå to fluer i en smekk. Avtale rolig joggetur med en av de man har lyst til å se oftere, men ikke har tid til på grunn av jobb, familie, skole, trenings kabalen.

Målsetting

Mål

Sette seg noen mål med treningen kan øke motivasjonen. Eksempler på mål kan være å gjennomføre en distanse man ikke har vært i nærheten av å gjennomføre uten å stoppe tidligere. Et annet mål kan være at man løper samme runde èn gang hver 2-3 uke og at man skal klare å løpe litt raskere hver gang. Melde seg på et mosjonsløp er og blitt veldig populært, og kan være til hjelp for å holde treningen i gang.
Har du pulsklokke kan du og se på de rolige turene eller ”lette” intervallene at pulsen er den samme selv om du løper raskere og raskere, eller at du holder samme fart og at pulsen går ned.

  • Rolig på de rolige turene
  • Fornuftig progresjon og intensitetstyring
  • Variere underlag og løype man løper
  • Føl på lysten til å løpe, og forstå at det ikke alltid er det hardeste som er best
  • Forsøk å finne treningspartner til flere av løpeøktene
  • Let frem det som motiverer deg
  • Lag deg mål

Nevnt ovenfor er det flere grep du kan ta for å øke lysten til å løpe, og èn ting er sikkert: Følges noen av rådene og det gjøres en innsats over tid vil du ganske raskt se bra fremgang på form og overskudd. Dette i seg selv burde pynte på lysten til å løpe for de fleste.

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.