Tung styrketrening gjør ikke damer maskuline

Vår eminente skribent JC Deen tar her for seg den største av dem alle, og viser deg hva som vil skje med kvinnekroppen om den blir utsatt for tung styrketrening.

muscle1

I en tidligere artikkel for Fitnessbloggen drøftet jeg noe av de misforståelsene og mytene som skapes av treningsblader rettet mot kvinner.

På bakgrunn av den artikkelen begynte jeg for alvor å forstå at mange kvinner faktisk ikke kan noe særlig mer om trening, enn det tabloidpressen forteller dem.

Penger, penger og atter penger

Problemet med media er at hovedmålet deres ved å skrive en artikkel om trening eller kosthold, ikke er å opplyse befolkningen – men å tjene penger.

Dette gjør de ved at du leser artikkelen og finner den interessant. I korte trekk handler det om å presentere kjappe løsninger til komplekse problemer. Kvalitetssikring er en stor mangelvare, og er for øvrig noe Fitnessbloggen jobber for å ivareta.

Etter artikkelen om hvordan treningsbladene og tabloidpressen manipulerte deg til å tro at kvinner og menn måtte trene annerledes, og at kvinner ved å trene som menn, ville bli seende ut som menn – fikk jeg mange spørsmål. De to som gikk mest igjen var:

 1. Hva med hvis jeg er helt fersk? Er det da greit å begynne med 2-3kg manualene?
 2. Hvordan bør ei dame starte, om hun ønsker å trene med frivekter?

Svaret på det første spørsmålet er et høyt klungende JA. Å starte med lette vekter er ikke noe problem, så lenge du forstår viktigheten av progresjon.

Nøkkelen til fremgang ligger i at du med jevne mellomrom løfter tyngre og tyngre. Hvis du ikke over tid blir sterkere, så vil heller ikke resultatene komme.

Før jeg sier noe om det andre spørsmålet, vil jeg gå litt nærmere inn på denne myten om at tunge vekter gjør at man som dame blir stor og klumpete (maskulin).

Kvinner kan trene som menn

Fordi menn alltid vil ha mer av det muskeloppbyggende kjønnshormonet testosteron, trenger ingen kvinne frykte at de blir seende ut som en mann.

Det er rett og slett umulig, uansett hvor sterk du måtte bli. Som et bevis på dette, har jeg tenkt å vise deg noen damer som trener tung styrketrening, og har gjort det over flere år.

Disse damene beviser hva kan man oppnå med flere års trening med tunge vekter.

Neghar Fonooni

Alder: 29

Yrke: Daglig leder og Personlig trener ved Optimum Performance Training Institute

Neghar har sin formelle utdannelse i språk, men har brukt de fire siste årene sine til å trene styrke og kondisjon. Neghar liker også å skrive, og har sin egen blogg, som du kan lese her.

neghar

Neghar Fanooni

Treningsbakgrunn: 11 år som utøver og personlig trener. Hun begynte først med baseball, før hun etter hvert begynte å interessere seg for styrketrening. Etter highschool fikk hun seg jobb som PT ved et treningsstudio, før hun senere meldte seg inn i flyvåpnet.

Hun slo seg etter hvert ned i byen Baltimore, hvor hun fant ut at det var trening hun ville jobbe med.

Dette var det hun kunne fortelle meg om treningen sin

Jeg trener 3-4 ganger i uken, hvor jeg vektlegger en hybrid av styrke, kondisjon, utvikling av kraft og bevegelse. Jeg har stort sett fullkroppsøkter, i tillegg til at jeg inkluderer en del intervalltrening.

Jeg trener primært fordi jeg ønsker å øke yteevnen. Den visuelle effekten er bare et biprodukt av treningen. Jeg er en stor tilhenger av olympisk vektløfting, og håper at jeg i nær fremtid kan prøve å konkurrere innenfor dette. Snatches, Turkish getups, frontbøy, markløft, ettbeins knebøy, pullups, press over skuldrene, pushups, osv.

Å trene tungt og skikkelig er det som har fått meg til å like kroppen min. Før var det mye yoga og ellipsemaskin på meg, men det var først da jeg virkelig forstod at det var tung styrketrening som kunne forandre kroppen min, at fremgangen skjøt fart, forteller hun.

Her løfter hun cirka 110kg i markløft og 28kg i turkish get-ups

Christine Beauchamp

Alder: 18

Yrke: Christine jobber med PR for Infinite Labs, og deltid som personlig trener for å betale studiene.

Treningsbakgrunn: Christine var aktiv innenfor fotball da hun var liten, men bestemte seg i 2006, da hun var 13 år, at hun ønsket å komme i bedre form. Som jenter flest betydde dette timesvis med kondisjonstrening, før hun 2 år senere, 15 år gammel, fikk øynene opp for styrketrening.

christine

Christine Beauchamp

Hun begynte først ganske forsiktig, ved å trene hjemme med manualer og kroppsvekttrening. I oktober 2009 meldte hun seg for første gang inn på et treningsstudio. Ett år senere deltok hun for første gang i en Figure (tilsvarende bodyfitness) konkurranse. Etter dette deltok hun også på 2 styrkeløftstevner. Selv forteller Christine at hun har planer om å konkurrere i Figure igjen i juni 2012.

Christine er ung i denne sammenhengen, men er like fullt et bevis på hva man kan utrette med tung styrketrening. Skal man se litt tilbake på hvordan det hele begynte, så sleit Christine som mange andre jevnaldrende, med spiseforstyrrelser og et dårlig selvbilde. Dette endret seg med økt kunnskap om trening og kosthold.

Og treningsprogrammet? Akkurat nå følger hun det populære WSB-templatet som er en over/underkropps-splitt med to tunge og to lette treningsdager i uken.

Her er en video av at Christine tar 1 repetisjon på 118kg i knebøy til boks

Nia Shanks

Alder: 26

Yrke: Nia er personlig trener og kommer fra Kentucky. Nia har også sin egen nettside, hvor hun skriver om sin treningsfilosofi og sin aktive livsstil. Grunnen til at jeg liker Nia er at hun er en av få kvinne-trenere som virkelig har forstått det: tung styrketrening med få repetisjoner, gir faktisk best effekt.

1243864474 1841 e1313450978424 280x367

Nia Shanks

Dette hadde Nia å si om sine tanker om trening:

Målet mitt er å utdanne kvinner, slik at også de finner ut hvordan de kan bygge en sterkere, sunnere og flottere kropp, gjennom styrketrening og et sunt kosthold. Det er absolutt ikke så stressende og tidkrevende som mange skal ha det til.

Jeg ønsker også å bidra med eksempler på kvinner som løfter tunge vekter, ikke blir maskuline, men sterke og feminine. Kvinner kan faktisk løfte vekter, tunge vekter – og likevel se feminine ut.

Det forundrer meg til stadig hvor mye selvtilliten vår kan bedres som et direkte resultat av en god styrketreningsrutine, sier hun.

Treningsbakgrunn: Nia har trent styrke i godt over 10 år, hvorav hun de siste 8 årene også har trent andre. Hennes typiske kunder er kvinner som på grunn av jobb og karriere ikke rekker eller trener som ønsket.

Nia vektlegger tunge baseøvelser og trening med kroppsvekt. Markløft, knebøy, glute bridge, pushups, skulderpress, dips, chins og roing.

På spørsmål om hvordan hun trener, svarer hun dette

Etter å ha prøvd ut mange ulike metoder og treningsfilosofier de siste årene, har jeg gjennom prøving og feiling kommet frem til hva kroppen min responderer best til. Jeg prøver å holde antall øvelser nede til et minimum, fordi jeg har erfart at for mange øvelser gjør at treningen min går dårligere.

Akkurat nå er målsettingen min å klare å løfte 3ggr kroppsvekt i markløft. Pdd. er jeg cirka 20kg unna dette målet. Øvelser jeg ofte benytter meg av er stående skulderpress, markløft, pistols, pushups, chins, ettbeins hip-thrust, omvendt roing, etc.

Jeg har stor tro på betydningen av å ha en plan over hva man gjør. På denne måten kan du kontrollere for progresjonen, men akkurat nå trener jeg mye etter dagsformen.

Her løfter Nia 147kg i sumo markløft:

Erika Laine

Alder: 43

Yrke: ISSA sertifisert personlig trener og alenemor til 5 unger (!)

Treningsbakgrunn: Erika har trent styrke i 6 år og deltatt i 4 figure konkurranser, hvor hun kun har 1 og 2 plasser.

erika

Erika Laine

Erikas egne ord om seg selv:

Jeg er ganske høy (cirka 180cm) og har forsåvidt alltid syntes det har vært okey å være høy – men jeg har ikke ønsket å være høy og stor. Denne tankegangen har preget meg gjennom hele oppveksten, hvor jeg til stadighet var på utkikk etter en oppskrift som kunne gi meg en fin kropp, uten at jeg ble stor. Ikke overraskende fantes det mange av denne typen i treningsbladene, også da jeg var ung.

Mottoet mitt var «Aldri for rik, aldri for tynn!». Da jeg etter hvert også som 5-barns mor meldte meg inn på ulike treningsstudioer, hadde jeg den samme enkle og primitive målsettingen. Jeg ville ha markerte armer, ikke muskler.

Etter noen måneder med styrketrening, stod jeg å fønet håret, da jeg plutselig la merke til at jeg hadde fått meg en antydning til bicepsmuskler. Relativt overraskende, likte jeg det jeg så – jeg som ikke ønsket meg muskler i utgangspunktet. Etter hvert kom jeg også i kontakt med en kroppsbygger som visste meg hvordan jeg kunne utvikle meg videre.

Slik jeg ser det, er det tre ting som gjorde utslaget for meg:

 1. Jeg klarte etter hvert å få i meg tilstrekkelig med protein. Et høyt inntak av protein, er viktig for å bygge muskler
 2. Tunge vekter er selve nøkkelen til en flott kropp. Å kunne legge på vekt på stangen med jevne mellomrom, er selve fundamentet for fremgang.
 3. De som går på tredemølla, har den samme fysikken, år etter år. Jeg visste at jeg selv ikke ønsket dette, og la derfor bort tanken om å la tredemølla være mitt viktigste redskap.

Rebecca Rausch

Alder: 23

Yrke: Sertifisert personlig trener hos Imprint Fitness og grafisk designer hos Licorice Moon Studios.

rebecca

Rebecca Rausch

Jeg møtte Rebecca som et direkte resultat av artikkelen min om treningsbladenes negative effekt på damer – og fant historien hennes så interessant, at jeg har valgt å legge den ut her.

Jeg vokste opp i Bufallo (NY) og har forsåvidt alltid vært atletisk, til tross for at jeg i barndommen var rund og god. På Highschool var jeg av og på diett stort sett fra uke til uke. Mitt forstyrrede syn på kropp og kosthold førte etter hvert til søvnproblemer, panikkangst og sosial angst.

På 2.året trodde jeg at jeg forstod alvoret. Jeg måtte bli tynn, og det for enhver pris. Jeg gjorde en rekke idiotiske valg, blant annet 3 dager faste og overspising den fjerde dagen. Dette fortsatte jeg med i månedsvis, og helt til jeg hadde gått ned i overkant av tjue kilo.

Dette resulterte i at jeg fikk diagnosen anoreksia. Å få høre dette var rett og slett surrealistisk, da jeg fortsatt mente at jeg hadde en del kilo til overs. Dette til tross for at jeg hadde gått ned fra 90 til 49kg i løpet av 16 måneder.

Heldigvis skulle dette snu. Først da jeg begynte å studere for å bli grafisk designer, tok jeg skikkelig tak i livet mitt. Og enda bedre skulle det bli. For rundt to år siden begynte jeg å trene på World Gym, hvor jeg også møtte min nåværende forlovede. Han hadde troen på meg, og introduserte meg for tung styrketrening. Med sin tålmodighet og forståelse for at jeg var indoktrinert av alle treningsbladene som til stadighet fikk meg til å tro at styrketrening ikke var bra for meg, bygde jeg sakte men sikkert – stein for stein.

Med hans hjelp og veiledning begynte jeg etter hvert å se store kroppslige forandringer. Dette ble også begynnelsen på en sunn og balansert livsstil hvor kosthold og styrketrening stod i et fornuftig fokus.

Da jeg begynte å trene, hadde jeg ingen forståelse for at de lette og uskyldige vektene, faktisk ikke ga noe som helst effekt. Men etter hvert begynte jeg å forstå betydningen av å presse seg selv – slik at jeg gradvis ble sterkere, og sterkere. Og det var først da jeg begynte å fokusere på tunge baseløft, at kroppen virkelig fikk bein å løpe på.

Beviset på at tung trening virker!

De fem jentene, deres historie og bildene er solide bevis på at man som jente kan trene tung styrketrening, uten å bli stor og klumpete. Vi skal nå over til det andre spørsmålet som ble stilt innledningsvis (Hvordan bør ei dame starte, om hun ønsker å trene med frivekter?)

Om du er helt fersk, så vil det beste være å ta kontakt med en personlig trener, gjerne på et studio som ikke er overfylt til randen av overivrige mosjonister.

Prøv personlig trening

Når det gjelder valget om du skal ta kontakt med en personlig trener eller ikke – så er det ikke noe fasitsvar på dette. For det kan være at PT’en din har en 4år lang PT-utdannelse uten å ha trent noe som helst. Han eller hun kan rett og slett kjøpe NSCA-CSCS boken, stå på eksamen og deretter kalle seg Sertifisert spesialist i styrke og kondisjonstrening.

Så her handler det strengt tatt om å finne en god personlig trener. Tittelen hans har i mange tilfeller mindre betydning. Her er mine 4 punkt for hva du bør se etter, hos en personlig trener:

 • Kunnskap. Det er viktig at den personlige treneren din holder seg oppdatert på forskningen. Søk han gjerne opp på Google og finn ut om han har blogg eller egen nettside. Dedikerte mennesker er viktig. Hvis ikke, kan du ende opp med å betale mye for en trener som fortsatt tror at mange små måltid om dagen øker forbrenningen, eller at situps er den beste øvelsen for sixpacken.
 • Vær resultatorientert! Treneren din bør skreddersy en plan for deg som har fokus på progresjon og en konkret målsetting. Målet til treneren din, bør være å lære deg nok om trening og kosthold, til at du faktisk på egenhånd etter hvert kan sette opp ditt eget program.
 • Det primitive er ofte det beste. Det er ingen nødvendighet å finne opp kruttet på nytt, eller gjøre ting for ekstremt. Tunge baseøvelser er det mest effektive. Har treneren 1000 ideer om hvordan du kan trene, så burde du kanskje finne deg en annen.
 • Personligheten deres. Husk på at når du kjøper x antall timer hos PT’en, må du også takle trynet hans/hennes. Derfor er det også viktig at dere har en viss kjemi og kan bygge opp et profesjonelt og effektivt forhold.

Tren med en kompis

Har du ikke råd til en PT, kan du også trene med kompisen din, eller venninna di. Her er det viktig å finne seg noen som allerede er flink til å trene – og ikke nabomannen som i verste fall gjør deg umotivert med sine sporadiske avlysninger og sykdom. Se etter noen som gjør det du ønsker å få til. Å trene med noen er både utfordrende og produktivt, så ikke vær sjenert!

Styrketrening er veldig effektivt

Målet med denne artikkelen var todelt. Jeg håper jeg har bevisst for deg hvor effektivt tung styrketrening kan være, om målet er en flott og sterk kropp. Jeg håper også jeg har gitt deg noen tanker i forhold til hvordan man som nybegynner bør starte, og at du nå bidrar til å sette venninnene dine som trener på rett kurs.

Er du usikker på hvordan du skal sette opp et styrketreningsprogram? Spør i forumet så hjelper vi deg.

Likte du saken? Del den med andre!

60 svar

Vi oppfordrer alle til å delta aktivt i diskusjonene på bloggen, uansett kunnskapsnivå. Her er det fritt frem å komme med personlige meninger, tips, observasjoner, faglig prat, stille spørsmål, eller rett og slett si man likte artikkelen.

Spørsmål som ikke er relatert til artikkelen anbefaler vi at du får hjelp med i forumet.

 1. 1
  Mette Haugen

  Dette var en meget bra og motiverende artikkel! Dette burde sette igang jenter som ikke har trent styrke før, jenter som er lei av spinningtimer,jogging og Zumba.. Alle som vil ha litt v a r i a s j o n i treningen! …(eller burde jeg skrive «treningen»?) Hurra for styrketrening! :D

 2. 4
  Robert André

  Bra sak!! Dette beviser at jenter kan trene tung styrketrening med god samvittighet, og at de som ikke gjør det, bare bruker det som en unnskyldning for å ikke ta i skikkelig.

  • 5
   Marte Sørø

   Litt utenom artikkelen, men…
   Sumo beinpress er en øvelse som gir smerte i kneet fortiden, testet ut frontbøy med veldig bred beinstilling uten at jeg kjente noen smerter. Vil den ha samme effekt som sumo beinpress med tanke på å trene glutus og hamstring?

  • 6

   Du får noe høyere muskelaktivering i hamstringen ved tradisjonell knebøy – men det betyr ikke at du ikke kan trene frontbøy i stedet for sumo beinpress. Får du smerter ved strake markløft, nordic hamstring, og lårcurl? I og med at sumo beinpress er en øvelse som skal fokusere på hamstring, kan det være ok å bytte den ut mot en tilsvarende øvelse.

  • 7
   Marte Sørø

   Oppstår litt smerte ved lårcurl, men de andre øvelsene går bra.. De er forøverig med i programmet fra før.. Følger det du satt opp til meg, men må gjøre noen justeringer i forhold til noen få øvelser, da spesielt beinpress og sumo beinpress. Og ikke altid jeg klarer å knebøy, det spørs på hvilken belastning jeg har hatt tidligere i uka (kamper)..

 3. 8

  Nå trener jeg til daglig på Toppidrettssenteret, og der er det mange utrolig sterke, unge jenter som fortsatt set pene og ‘kvinnelige’ ut. Imponerer meg hvor sterke mange av idrettsutøverne er, de knuser ‘vanlige’ gutter på samme alder.

 4. 9
  Ellen

  Flotte damer, og gode eksempler!
  Har du tips til nokon gode kroppsvektøvelser, i tillegg til pushups, planke og dips?

  • 10

   Neste mandag kommer det en stor sak om kroppsvektøvelser.

   Uansett:

   Ettbeins knebøy
   Ettbeins strake markløft
   Strake markløft
   Nordic hamstrings
   Chins/pullups
   Omvendt roing
   Beinhev
   osv.. :-) Sjekk også øvelsesguiden vår.

 5. 11
  Kristine

  Ja! Jeg er kanskje 55kg (aner ikke, har ikke veid meg siden 2007…) fordelt på 163cm og jeg tar 90kg i markløft 1RM og 75kg i knebøy 1RM. Ingen tror det når de ser meg, jeg er liten og feminin og uten supermarkerte muskler. Jeg har det bedre i kroppen min nå når jeg trener tungt, og resultatene er der – en mer harmonisk og balansert kroppsform, timeglassfigur med muskler under. Alle jenter burde trene tungt, ikke minst siden det hjelper mot beinskjørhet/tap av beinmasse og øker sannsynligheten for at man er sprek & i god form til man er godt over pensjonistalder.

 6. 16

  Bra sak! Er enig i at jenter bør være flinkere til å ta i på trening og løfte tyngre vekter! For å være ærlig så synes jeg et par av bildene ikke akkurat passet til artikkelen!! Men ellers bra ;)

 7. 17
  Asle Bøe

  Meget solid artikkel. Hadde ikke min tynnere og lengre halvdel vært hjernevasket skulle hun fått lest denne..Nei, hun får lese den uansett.

  Å se jenter løfte tungt er rett og slett vakkert. Det er noe med de feminine formene i kontrast til det harde blyet som gjør meg glad.

  Og LOL til fyren som tror han tar Dragon Flags i markløftvideoen.

 8. 19
  Marte Elverum

  Veldig bra artikkel! Jeg får tilbake troen på mennesket når jeg leser slike artikkler, i forhold til hva KK.no og slike sider spyr ut.

 9. 20
  kristine

  det mange menn (og kvinner for dens slags skyld) innen treningsmiljøet ikke forstår, er at mange av de kvinnene som kommer og spør hvordan de skal trene, ikke vil se ut slik som noen av disse kvinnene. mange kvinner vil ikke ha muskler i det helle tatt (eller veldig lite) og da er det feil å råde disse kvinnene til å trene tung styrketrening.
  selv har jeg fått gode resultater med lav rep og holdt meg langt unna det å slite ut en muskel (kjøre til failure), i tillegg til kondisjonstrening.
  realiteten er at om en kvinne synes lårmusklene sine er for store, så er de for store! da kan man ikke råde henne til å ta mer knebøy.
  heldigvis er trenden med å være veldig tynn i ferd med å snu, og mange har begynt å få veltrente kvinner som forbilder. jeg råder alle kvinner til å trene det de synes er gøy. liker du ikke tung styrketrening, så får du antagelig ikke særlig stor fremgang heller. trening er først og fremst noe du skal gjøre for deg selv, og kan få deg til å føle deg bra på andre måter enn kun å gi deg en bra kropp.

  • 21
   Linn

   Nei, de ønsker kanskje ikke å se ut som disse kvinnene, men de kommer heller aldri til å gjøre det. Nesten ingen er villige til å spise like strict og trene like hardt som dem.

   Synes forresten det høres rart ut at kvinner ikke ønsker muskler. Trodde 4-pack (min definisjon av perfekte magemuskler på kvinner) og sprettrumpe var sexy i egentlig alles øyne?

 10. 22
  A.G.N

  Jeg er en jente på (snart) 20 år som trener mye styrke på underkropp.. Probemet er at jeg ikke klarer å løfte «tungt nok» til at jeg såvidt klarer 1rep. Føler heller ikke at jeg blir virkelig sliten av 5×5.. Har tatt 120kg i knebøy (halvdype, ca 90 grader) og tør rett og slett ikke ta mer da jeg er redd for at ryggen skal svikte meg (som den gjorde en gang, og jeg gikk rett i bakken fremover). Har i tillegg fått låsning i ryggen av knebøy (og da tok jeg bare 50 kg som oppvarming) så nå har jeg blitt livredd for knebøy.. Neste som skjer er vel at jeg knekker ryggen eller får prolaps? Noen tips? Føler vel egentlig ikke at beinpress er et fullgodt alternativ.. eller er det det?

  Når jeg tar markløft sliter jeg i tillegg med at jeg ikke klarer å holde stanga på mer enn 70kg. Den glipper ut av hendene mine, selv med hansker.. Synes heller ikke at det er noen andre fullgode alternativer til dette, så må hele tiden trene sånn at jeg ikke føler jeg har så veldig stor effekt av treningen.. Litt kjipt, siden jeg har tenkt til å løpe VELDIG fort i år!! (er sprinter, hehe).

  Help?

  • 23

   Kan gi et par tips på markløften:

   1. Hansker er håpløst, dropp dem.
   2. Bruk alternert grep, med en overhånd og en underhånd.
   3. Bruk magnesiumkarbonat.
   4. Til nød kan du bruke straps eller markløftpads.

  • 24
   Marte Elverum

   Knebøyprobelmene dine kommer nok av feil teknikk for din kropp. Du burde kanskje få noen til å se på teknikken din, evt legge ut film på et forum for å få tilbakemeldinger. Hvor bredt står du f.eks? Hvis du står ganske smalt må du så langt fram med overkroppen at det er lett å tippe framover med vektene. Dette er ting som egentlig er ganske enkle å fikse, men man trenger litt veiledning.

   Ang markløft, så kom Kjetil Åmdal med veldig gode råd.

  • 25
   A.G.N

   Ok, tusen takk for svar! Det skal jeg prøve ut.. Legger isåfall ut film, for det var når jeg fikk en til å se på meg at jeg fikk låsning, hehe.. Noen forslag til gode forum der jeg kan legge ut?

   Magnesiumkarbonat; regner med at det er sånnt hvitt pulver? Det var veldig smart, for mye av problemet er jo at stanga sklir ut av fingrene mine (svetter litt jeg, hehe).. Det har jeg aldri tenkt på en gang! Takk :)

  • 26

   I noen tilfeller vil det være at feil forhold mellom femur/torso gjør at knebøy vil være lite hensiktsmessig. Her kan f.eks frontbøy være et godt alternativ. Om du utelukkende er ute etter muskelmasse/styrke (og ikke tenker idrett), så er også beinpressen et akseptabelt alternativ.

   I første omgang ville jeg prøvd en litt bredere fotstilling, med tærne pekende utover. Når du senker deg i knebøy, er det viktig at du lær knærne gå utover, slik at du faktisk setter deg mellom beina, og ikke med beina framfor deg. Gjør du sistnevnte, vil ryggen komme mye lengre frem.

   Når det gjelder markløft, så kan du gjøre som Kjetil sier: magnesiumkarbonat og alternert grep rundt stangen. Du kan jo også gå til innkjøp av drareimer – de er rimelige, og gjør rusen i markløft.

  • 27
   A.G.N

   Ok.. Nei, jeg tenker idrett, det er foreløpig det viktigste :) Prøvde meg med en bredere fotstilling på forrige økt, og det gikk mye bedre (selv om det ble mye tyngre fordi jeg da kom lengre ned, hehe). Men veldig godt å endelig føle at det «tar» sånn at jeg faktisk blir sliten.. Liker følelsen av å nesten ikke kunne gå etter styrkeøkt! Og markløften gikk også fint med et par drareimer som jeg fikk låne pluss å bytte grep!
   Så tusen takk for god hjelp.. Endelig kan jeg bli sterk! :D (forhåpentligvis…)

  • 28
   Aula

   Jeg må bruke hansker når jeg tar mark, og jeg tar 95 kg og en del rep. Klarer ikke så mye uten hansker, uten å bli sår i huden. Og når man bruker håndsprit ca 20 ganger om dagen på jobb så er det ikke spes godt..

 11. 29
  Marte Elverum

  Du kan legge ut på http://www.styrkeloft.no sitt forum, da vil jeg si du kommer til å få veldig kompetent hjelp. Jeg tør å påstå at ingen kan teknikk i de tre store like godt som styrkeløftere :)

  Magnesium er det hvite pulveret ja, kalles også kalk.

 12. Pingback: Helene Drage! » Blog Archive » Dumme trenings oppfatninger…

 13. 31

  God artikkel! Denne myten må vel bustes en gang i året før den er i nærheten av å dø ut ;) Kjærkomment bidrag!

 14. Pingback: Jenter - derfor fungerer ikke treningen og dietten deres - Fitnessbloggen

 15. 32
  Jørgen

  Med Rebecca som unntak, er det ingen av disse jentene som ikke har skaffet seg maskuline trekk. Jeg ser at styrketrening har positiv effekt for å oppnå kroppsidealet mange ønsker seg, men når man kan se fibrene i musklene og venene når jentene er dehydrerte til konkurranse så ser de utiltrekkende og manndige ut. Greit at flere her har grodd på seg en fetish for bodybuilder-jenter, men vit at folk flest ikke har six-pack som krav for at jenter skal se bra ut. Når man ligner mer på Arnold enn Adriana Lima, ja, da er det kanskje på tide å roe ned bow-flexen.

 16. 33
  Kristine Vestøl

  Jeg er enig med Jørgen her.. Damene i eksemplene dine er alt for maskulint utseeende til at jeg får lyst til å trene med tunge vekter! Mitt ideal er damer som Sofia Vergara og Suelyn Mederios: http://never2funky.com/n2fmag/wp-content/uploads/2011/07/nappyafro-Suelyn-Medeiros-01.jpg, Og selv om jeg kan finne mer muskler på damer attraktivt, er både mannen min og jeg enig i at disse damene mangler kvinnelige former. Så selv om tanken var god, faller eksemplene på steingrunn, all den tid de fleste jenter (inkl meg) ikke har litt lyst til å se slik ut…

 17. 34
  Kristine Vestøl

  Må bare føye til at jeg elsker styrketrening altså, og jeg er vel et levende bevis på at man ikke trenger å bli seende ut som Kristine Weber (flott hun altså) ved å trene etter deres anbefalinger. Men jeg vil nå helst se ut som de damene jeg nevnte, eller Kim Kardashian, Rihanna, Beyonce, Jennifer Lopez… Noe som selvsagt krever masse styrketrening. ;)

 18. 35
  Andre Sæteren

  Jeg er enig i at det ikke er noen grunn til at kvinner ikke skal trene med vekter, men en rekke utvalgte eksempler beviser lite. Det er en uvitenskapelig måte å bevise noe på. Noen er født til å ha lav fettprosent og markerte, store muskler nesten uansett hvordan de trener. Andre får det nesten uansett ikke hvordan de trener.

 19. 36
  Sivita

  Nok en jente her som signerer at jeg ALDRI kunne tenke meg så markert kropp som vist i de forskjellige eksemplene. Smaken er som baken, og den er delt, men fint om du, Robert, som kommer med «fasiten» her på kvinnekroppen kunne vektlagt dette litt mer i artikkelen og vist mer stramme/normale kropper som ikke er fult så muskuløse.

  Tittel på artikkel er: «Beviset på at tung styrketrening ikke gjør damer maskuline», og bildene har fullstendig motsatt effekt av hypotesen din, gjør meg nærmest vettskremt og liveredd vekter.

  Er som Andre skrive over født med markerte store muskler, og ved lav fettprosent må jeg være forsiktig med overdreven styrketrening da jeg syntes jeg blir for maskulin.

  All respekt for de som syntes dette er pent og feminit, men dette ble ikke særlig balansert av forfatteren, men svært subjektivt etter min mening.

  Men å være stram er alltid målet

 20. 37
  Ingrid

  Kunne ikke vært mer enig! Har hatt et åpent syn på kvinner som løfter tungt, og at de ikke ville få store og klumpete muskler. Må si jeg ble redd for tung styrketrening etter denne artikkelen… Det er ikke mange jenter som vil se sånn ut!

  Litt muskler hos damer syns jeg er pent, men disse eksemplene var bare for mye! Kvinner vil gjerne stramme seg opp, og da er vel styrketrening det som gjelder, men ikke utelukk kondisjonstrening helt

 21. 38
  ex toppidrett

  Det er vel variasjon som er nøkkelen for hvermannsen. De som kun trener vekter vil bli store, og de som kun jogger vil bli tynne… ;) Generelt snakket hvertfall..

 22. Pingback: Lange og slanke muskler med bodysculpting... eller? - Fitnessbloggen

 23. 39
  ida

  Hei,

  Kommer ikke det litt an på hvordan kroppen er bygd? Jeg har trent i mange i år, først fotball og nå styrke og kondisjon på helssestuido de siste årene. Både min tidligere PT, min nåværende PT og nåværende samboer sier at jeg gentisk har lett for å få muskler, og bygger gjerne disse raskere enn andre jenter. Og at jeg vil ha fordeler med å heller trene mer intevall og kondisjon i stedet for tung styrke for å bli smalere. Jeg har et relativt sunt kostholdt, med høyt protein innhold, tar i tilegg protein tilskudd tre ganger om dagen. Mitt mål med treningen i det siste har vært at jeg ønsker å få mindre og smalere lår. Hvis du ser på eksmepler som http://www.fotballfrue.no og http://www.nataliehenriksen.com så er dette jenter som trener lite styrke, men veldig mye intervall og løping. Disse to har smale tynne lår, imotsetning til foreksempel fitness Nora, eller Helene Rask som har store lår muskler og dermed større lår. Alle spiser alikevel sunt. Er det derfor mulig at tung styrke trening ikke passer for alle og at det kanskje er sant i mitt tilfelle at lettere vekter, flere repetisjoner og intervaller flere ganger i uken, vil gjøre at at mister noe muskel masse og dermed vil få mindre lår? Evnetuelt begynne å jogge seks dager i uken istedet for å trene stryke ?

  Ida

 24. 40
  MrPuddin

  Jaja, for noen av de jentene var jo så lite maskuline.. :P

 25. 41
  gina

  Det svært lav fettprosent til for at kvinner skal få så markerte muskler som disse damene har.. Og ved så lav fettprosent vil de fleste miste menstruasjonen og muligheten til å bli gravide… Det kaller jeg en maskulin kropp.

 26. 42
  Nina

  Flott innlegg:-)) jeg lurer, eller trenger hjelp til noe….har startet å trene. Trener ca 8 timer i uka. Veksler mellom spinning ( for utholdenheten), TRX, Bodypump og vekter. Jeg har gitt meg selv 3 mnd, så skal treningen gi SYNLIGE resultater. Det jeg trenger er følgende; en diett som hjelper meg å bli kvitt litt fett( har ikke mye, men litt rundt livet, hofter og rumpe. Trenger også nok slik at musklene har noe å bygge på. Jeg vil bli synlig sterk, og liker derfor denne artikkelen meget godt, ( skal nemlig ikke se ut som en mann!!) er ei voksen dame på 43, men det skal ikke hindre meg:-) setter stor pris på noen tips:-)
  På forhånd takk:-)

 27. 43

  Når det stod «ikke maskulin» i overskriften, trodde jeg det betydde at jentene ikke skulle se maskuline ut..

  • 44
   majones

   ja, sjæl..
   ble nesten glad da jeg så artikkelen, jeg som har begynt å trene hard styrke med PT:
   «Ikke vær redd, du kommer ALDRI i all verden til å få klumpete muskler og se maskulin ut»
   fikk jeg høre av han også.

   Ok, hvis ikke disse damene ikke er maskuline, hva er de da?
   Lurer på om jeg skal gi opp styrketreningen…

 28. 45
  Ann

  Likte spesielt godt dette avsnittet: «…Hvis ikke, kan du ende opp med å betale mye for en trener som fortsatt tror at mange små måltid om dagen øker forbrenningen, eller at situps er den beste øvelsen for sixpacken.»

  Litt mer skreptisk ble jeg til dette avsnittet «Fordi menn alltid vil ha mer av det muskeloppbyggende kjønnshormonet testosteron, trenger ingen kvinne frykte at de blir seende ut som en mann. Det er rett og slett umulig, uansett hvor sterk du måtte bli.» Dette er jo ikke hent sant, at det skal mye til (både trening og kosthold) sier seg sev, men det er ikke umulig. Det er jo bare å google body building kvinner så ser en det.

 29. 46
  Astrid

  Forstår at mange jenter ikke ønsker å se ut som eksemplene på bildene, og at det dermed virker mot sin hensikt. Men husk at de ser ikke alltid slik ut! Før konkurransen har de presset seg selv og sannsynligvis gått på diet for å få en såpass lav fettprosent. Smørt inn i heslig brunfarge er det ikke rart dette ikke er idealet blant mange jenter.

 30. Pingback: Helene Drage! » Dumme ting man tror om trening og kosthold!

 31. Pingback: Styrketrening for nybegynnere - Fitnessbloggen

 32. Pingback: 4 grunner til hvorfor flerleddsøvelser bør være førstevalget ditt - Fitnessbloggen

 33. 47
  Aula

  Disse damen var jo muskuløse da, men ikke maskuline. Er jo en del som vil ha synlige muskler og, hvordan skal vi gå fram da?

 34. 48
  Caroline

  syns disse jentene hadde for mye muskler jeg :S hva som man synes er «stort» er subjektivt og kan ikke defineres. men er vel ikke verre enn at man trener tung styrke kombinert med litt lettere og flere reps? hvis man føler man får for mye muskler er det vel bare til å roe ned litt?

 35. 49
  Tatjana

  Veldig bra artikkel!
  Jeg jobber selv for å nå ett mål, men når jeg leser gjennom det du skriver om Personlige trenere ser det ut som jeg har bommet totalt dessverre.
  Jeg har byttet program 3 ganger på 4 uker å, spiser salat som 4 av mine 6 måltider for dagen hvor de to andre består av en protein shake og cottage cheese..
  Får se om jeg når målet mitt eller ikke..

 36. 50
  mai persen

  Jeg har ingen treningsplan. Jeg trener styrke anna hver dag nå. Og har trent styrke siden januar og har enda ikke sett noe framskritt. Mine mål er stram mage,hofte og bak. Jeg tøyer nye grenser hele tiden, men ser ikke noe forandring. Jeg har også nylig begynt med proteinpulver i shakes m melk som jeg forresten hater. haha. jeg spiser sunt, men trener uten vekter og manualer. Tenkte nå og begynne med det. Men hvor mye og hva må jeg trene for å begynne å få resultater?

 37. Pingback: Strong is the new sexy! | Det nye livet!

 38. Pingback: Dumme ting man tror om trening og kosthold! | Helene Drage!

 39. Pingback: Styrketrening er medisin. 10 gode grunner for å trene styrke - Fitnessbloggen

 40. Pingback: Funker ikke programmet ditt? Dette kan være noen av årsakene - Fitnessbloggen

Bli med i diskusjonen

Gjester setter brukerbilde hos Gravatar (få ditt eget her)