Benkpresskjorte til styrkeløft – hva er det, og hvordan brukes den?

Det kan være litt av en jobb å manøvrere seg i jungelen av benkpresskjorter. Her får du litt info om hvorfor de brukes, lister over de vanligste modellene, og tips til hvordan man får den på seg.

1291559_10153290157380161_361696731_n

En kort introduksjon

Benkpresskjorta har blitt en del av styrkeløft enten man vil det eller ikke, og all den tid man står fritt til å løfte uten, er man mer eller mindre tvunget til å bruke den om man ønsker å hevde seg i toppen. Disse skjortene kan gi løftere alt ifra ingenting til over 100 kilo ekstra. Det er imidlertid ikke bare å ikle seg en slik og anta at man skal heve den personlige rekorden med flere titalls kilo – det krever prøving og feiling både med tanke på utstyr og teknikk. En slik skjorte hjelper mest i bunnen av løftet, men graden av assistanse avgjøres av merke, modell, justeringer og løfterens ferdigheter.

I utgangspunktet ble benkpresskjortene innført for å forhindre skader ved at den skulle støtte opp under løftene. John Inzer var mannen som i 1983 laget den første benkpresskjorta. Dagens benkpresskjorter gir langt mer assistanse enn de tidligere variantene, og det kan virke som at hovedfokuset til utstyret har gått fra å være skadeforebyggende til prestasjonsfremmende.

Benkpresskjortene er som oftest laget av polyester, eller i noen tilfeller denim. De gir en slags strikkeffekt, til tross for at stoffet er hardt og stivt. Med en trang skjorte kreves det derfor mange kilo på stanga for at man i det hele tatt skal kunne komme ned til brystet.

Kjente produsenter er Inzer, Metal og Titan. I Norge virker Titan å være mest utbredt, og modellene Superkatana og Superkatana Low Cut er trolig blant de beste på markedet for IPF-løftere. IPF er en forkortelse for International Powerlifting Federation, forbundet de norske utøverne konkurrerer innenfor. Benkpresskjortene som brukes er såkalt single-ply, som vil si ettlags-trøyer. I andre forbund kan flere lag benyttes, noe som medfører at utstyret bidrar med enda flere kilo.

http://youtu.be/Yo2iUzbrdDs

Informasjon om de mest brukte benkpresskjortene

Benkpresskjortene finnes i standardstørrelser, eller kan bestilles etter egne mål. De respektive produsentene opererer ikke med samme størrelsestabell, noe man må være oppmerksom på ved kjøp. Merk også at de ulike modellene kan være noe ulike i størrelse og passform til tross for at de er fra samme produsent. Det er verdt å merke seg at størrelsen, i tillegg til modell, i stor grad vil påvirke hvor enkel eller vanskelig en benkpresskjorte vil være å løfte med.

Titan opererer med termene AS og SS, noe som står for angled sleeve og straight sleeve. Den første varianten er for utøvere som løfter med spenn og armene relativt nære kroppen. SS er for dem som ligger relativt flatt og med armene langt ut fra kroppen.

 • Titan Fury: En grei nybegynnerskjorte for løftere som ikke har særlig spenn, og som løfter med armene godt ut fra kroppen.
 • Titan F6: En liknende skjorte som Fury, men for løftere med mer spenn og som løfter med armene nærmere kroppen.
 • Titan Katana: AS tilsvarer F6 og SS tilsvarer Fury. En videreføring av Fury/F6, og en noe mer ekstrem skjorte. Kraftigere stoff enn i Fury og F6.
 • Titan Superkatana: AS tilsvarer F6 og SS tilsvarer Fury. Mer utringet enn Katana og med mer masse over brystet. Dette gir potensielt enda mer assistanse, men den kan være mer krevende å løfte med. Laget av samme stoff som Katana.
 • Titan Superkatana Low Cut: AS tilsvarer F6 og SS tilsvarer Fury. Den mest ekstreme skjorta fra Titan, og en skjorte som egner seg best for erfarne løftere. Enda mer utringet krave enn Superkatana, men laget av samme stoff som Katana og Superkatana.
 • Metal King Bencher: Bredere bryst enn Metal King Presser, og er egnet for løftere med stor brystkasse. Passer for erfarne løftere. Stivere stoff enn hva man finner i King Presser.
 • Metal King Presser: Mindre i brystet enn King Bencher, og laget for de som har mer spenn. Mer lik F6 og AS-modellene fra Titan i passform. Egner seg derfor for løftere med godt spenn, og som løfter med armene nærmere kroppen.
 • Metal King X-type: Tilsvarende passform som Titan Fury og SS-skjorter. Passer best for de som løfter med armene mye ut fra kroppen, og med lite til moderat spenn. Stivere stoff enn King Presser.
 • Inzer Rage: Ikke så stiv i stoffet som Rage X, men et bedre valg for nybegynnere da den vil være enklere å løfte med.
 • Inzer Rage X: En skjorte de anbefaler for viderekomne løftere. Lav krage, lange ermer og relativt stivt stoff.

Tips til påkledning av benkpresskjorte

En slik benkpresskjorte kan påføres på mange måter. Noen kan dra den rett på, mens andre bruker plastikkposer, suit slip ons eller talkum. Det finnes en rekke typer benkpresskjorter, og man velger ut ifra løftestil og erfaring. Noen er enklere å løfte med, men vil ikke kunne gi like mange kilo. Her følger noen enkle tips som kan forenkle påføringen av benkpresskjorta.

 • Bilde 1: Ta tak i benkpresskjorta når den er utrettet og
 • Bilde 2: Brett først en stor folde på skjorta. Denne skal ende rett under ermene.
 • Bilde 3: Brett en ny folde som ender midtveis på den første.
 • Bilde 4: Dra skjorta godt opp på armene, og over hodet. Dra siden i den første folden slik at skjorta rettet seg ut. Deretter gjenstår det kun mindre justeringer.

20130920_163131

20130920_163211

20130920_163404

20130920_144128

For å se hvordan dette gjøres i praksis, kan man se på dette videoklippet. Benkpresskjorta som blir brukt i videon, er ikke en ekstra stor treningsskjorte, men den jeg per dags dato bruker i konkurranse.

http://youtu.be/YBclkiE7Qy8

LES OGSÅ – 6x Norgesmester Kim Gundersen med 7 benkpresstips

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.