Angriper ny norsk lavkarbo-studie

Ifølge en ny norsk studie som er gjengitt i flere nettaviser, kan et lavkarbo-kosthold øke risikoen for hjerte- karsykdom. Pål Jåbekk forklarer deg hvorfor du ikke trenger å gi opp omeletten til frokost.

dada2

Idioter i flokk: En venn av meg tok et fag ved universitetet som ble kalt eksperter i team. Han fortalte meg at de spøkefullt kalte faget idioter i flokk. Jeg synes denne betegnelsen var veldig beskrivende for hva som lett kan skje både i vitenskapelige miljøer og også i media. Grensen mellom eksperter i team og idioter i flokk kan være forsvinnende liten og lett og tråkke over.

Dagens mange oppslag (blant annet herher og her) om den norske studien som viste økt kolesterol med lavkarbo, fikk hjernen min til igjen å hente frem begrepet idioter i flokk. Og (nerdealarm) jeg kom på Obi Wan Kenobis lille Zen-øyeblikk når han i Millennium Falcon (om bord på Dødsstjernen) sier: «Who is the more foolish, the fool or the fool who follows him?»

Det er ikke sånn at noe blir mer riktig bare fordi flere sier det. Man kan ha hele organisasjoner og samlinger av mennesker som sloss for en sak som er fullstendig feil og lett beviselig feil som sådan. Eksperter i team er dessverre ingen garanti for at korrekthet.

Hele vitenskapsmiljøer har gjort seg ferdig med hypotesen om at LDL-kolesterol fører til hjerte- og karsykdom. Dette er gammelt, feil, forenklet og forkastet.

LDL-kolesterol er verken godt eller dårlig

Enkelte studier har vist økt LDL-kolesterol hos mennesker som spiser lavkarbo. LDL-kolesterol blir kalt «det dårlige kolesterolet» men dette er en barnslig tullebetegnelse, for LDL partikler er verken gode eller dårlige i seg selv, de oppfyller flere viktige funksjoner i kroppen. Vi kunne like gjerne funnet noen leverceller vi kalte «de dårlige levercellene», men dette vil til syvende og sist bare være mobbing av de stakkars levercellene, akkurat som at å kalle noen lipoproteiner «dårlige» bare er slemt mot disse lipoproteinene.

I noen studier (og legg merke til at det står «noen») har man sett en sammenheng mellom nivået av LDL-kolesterol og risiko for hjerte- og karsykdom [1]. Dette betyr ikke at LDL forårsaker hjerte- og karsykdom, bare at de LDL og sykdom opptrådte sammen i samme tidsrom. I og med at mange studier ikke finner denne sammenhengen er det sikkert at LDL ikke forårsaker sykdom i seg selv.

Vi vet også nå at det er avleggs å kun måle det man kaller LDL-kolesterol, man må også måle LDL partikkelstørrelse for å kunne si noe mer nøyaktig om risiko [2]. For det viser seg at små LDL molekyler lett blir endret av andre stoffer i kroppen og slik sett kan bli skadelige. Mennesker som har stor andel små LDL molekyler men lavt LDL-kolesterol har langt større risiko for sykdom enn personer som har et høyt LDL-kolesterol bestående av store LDL-molekyler.

Dette betyr at en økning i LDL-kolesterol godt kan bety en redusert risiko for hjerte- og karsykdom om det har skjedd en positiv endring i LDL partikkelstørrelse. Det er ingen grunn til å rope ulv.

lavkarbo3

Idioter i flokk

Når vi så vet at det ikke er noen konsekvent tydelig sammenheng mellom LDL-kolesterol og hjerte- og karsykdom, at lavt nivå av LDL-kolesterol også kan øke risikoen for sykdom, at alle risikofaktorene for det metabolske syndrom (hjerte- og karsykdom og diabetes type 2) bedres av lavkarbo, til og med uten vekttap [3], og at lavkarbo generelt gjør at alle andre risikofaktorer for sykdom bedres [4,5] så gjør det at vi kan unngå bli idioter i flokk.

Lavkarbo er fortsatt så sunt som det alltid har vært vist å være. Hypotesen om LDL-kolesterol og hjerte- og karsykdom er gammel og på tide å begrave. Det er intet nytt under solen og dagens oppslag er å betrakte på linje med oppslag om at verden kommer til å gå under i 2012.

Referanser

  1. Siri-Tarino PW, Sun Q, Hu FB, Krauss RM: Saturated fatty acids and risk of coronary heart disease: modulation by replacement nutrients. Curr Atheroscler Rep 2010, 12: 384-390.
  2. Krauss RM: Lipoprotein subfractions and cardiovascular disease risk. Curr Opin Lipidol 2010, 21: 305-311.
  3. Volek JS, Phinney SD, Forsythe CE, Quann EE, Wood RJ, Puglisi MJ et al.: Carbohydrate restriction has a more favorable impact on the metabolic syndrome than a low fat diet. Lipids 2009, 44: 297-309.
  4. Wood RJ, Volek JS, Liu Y, Shachter NS, Contois JH, Fernandez ML: Carbohydrate restriction alters lipoprotein metabolism by modifying VLDL, LDL, and HDL subfraction distribution and size in overweight men. J Nutr 2006, 136: 384-389.
  5. Nordmann AJ, Nordmann A, Briel M, Keller U, Yancy WS, Jr., Brehm BJ et al.: Effects of low-carbohydrate vs low-fat diets on weight loss and cardiovascular risk factors: a meta-analysis of randomized controlled trials. Arch Intern Med 2006, 166: 285-293.
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.