André Midtby og Marte Elverum med 5 medaljer i klassisk styrkeløft-VM

André Midtby og Marte Elverum reiser fra utstyrsfritt VM i styrkeløft i Russland med 5 medaljer, hvorav 3 gull, 1 sølv og 1 bronse.

VM i styrkeløft: André Midtby fra Oslo SK og Marte Elverum fra KK-67 har denne uken deltatt i utstyrsfritt styrkeløft-VM i Russland. I det som ble en nervepirrende og spennende konkurranse for dem begge, endte det i totalt fem medaljer hvorav tre gull og to sølv.

Knebøy Benkpress Markløft Totalt
André Midtby (-93 kg) 227.5 kg 180 kg (S) 272.5 kg 680 kg
Marte Elverum (-72 kg) 157.5 kg (G) 87.5 kg (S) 195.5 kg (G) 440,5 kg (G)

* G = Gull, S = Sølv, B = Bronse

Marte satte ny verdensrekord i markløft

Med tre gull og totalt fire medaljer var Marte Elverum selvsagt veldig fornøyd med stevnet.

– Med tre gull, ett sølv og verdensrekord i markløft kan man ikke være annet! Jeg hadde mer inne i bøy, men jeg mistet spennet i ryggen og havnet for langt frampå. Det gikk ikke helt etter planen i benkpress. Jeg fikk første løftet underkjent fordi føttene mine berørte foten til benken. På de neste forsøkene måtte jeg endre oppspennet og fikk ikke like bra trykk. Bommet totalt på 92.5 i benk og ble stående med 87.5 kg når jeg hadde forhåpninger tett mot 100.

marteandre

Siste pep-talk før Marte setter ny verdensrekord med 195,5 kilo i markløft.

– Dermed var det klart for min favorittøvelse. I forkant har jeg vært veldig usikker på om jeg skulle dra sumo eller klassisk. Siden Norge ikke sendte med noen coach for oss så fikk jeg hjelp av en russisk venn som løftet i -105. Jeg hadde i egentlig sett for meg å dra klassisk, men på trening i forkant av stevnet her i Russland ble det bestemt at vi skulle gå for sumo. På oppvarmingen føltes 155 ganske tungt ut i sumo, dermed ble det til at jeg varmet opp og dro noen småtunge løft i klassisk også. Med andre ord, en ganske tung oppvarming. Etter åpningsløftet på 175 føltes det absolutt ikke ut som om det kom til å bli noen verdensrekord. Jeg gikk for 182.5 for å få en pers, og husker ikke at det var så veldig lett. Siden vi ikke hadde noen ting å tape, bestemte vi oss for å prøve 195.5 og verdensrekord.

– Jeg fikk heftig oppsyking av Midtby(siden russeren nektet å slå meg) og stemningen i salen var på topp! Når jeg begynte å dra tenkte jeg at «faen, den rikker jo ikke på seg engang», men jeg fortsatte bare å dra og nektet å gi meg, stangen beveget seg og gikk opp og løftet ble godkjent 3-0 til enorm begeistring!! Det var en helt ubeskrivelig følelse! Veldig gøy å få løfte maksløft uten utstyr også, selv om jeg føler jeg la igjen noen kilo både i bøy og benk. I markløft la jeg ikke igjen et eneste gram.

Foto: Andremidtby.com

Bronse i benk André

André har hatt en trøblete sesong som har vært preget av både skader og sykdom. Han var likevel klar for å gi jernet.

Knebøyen kjentes halvtung ut på oppvarmingen, og jeg fant aldri helt bøyformen før mesterskapet. 227,5 kg satt i det andre løftet – men jeg valgte å stå over siste. I forkant hadde jeg håpet på å klare 235 kg+ , men da blir det heller større pers neste gang.

– I benkpress startet jeg med nest høyeste åpningsvekt og 172,5 kg var virkelig pepperkaker, jeg gikk dermed opp til 180kg for å sikre medalje i benkpress. Det var et løft som gikk lett opp første halvdel, men på grunn av dårlig løftebane ble lockouten en del tyngre da jeg måtte korrigere teknikken på vei opp. Så skulle det avgjøres hvem som fikk medaljene. Både jeg, Finland og Ukraina lå side om side før sisteløftet skulle. Dessverre ble sisteløftet mitt dårlig teknisk og dermed bom, ukraineren sikret gullet med 185kg og finnen snappet sølvet foran nesa mi. Neste år skal de få en enda tøffere konkurranse fra undertegnede!

– Siste øvelsen ved navn markløft skulle også bli et rotterace om medaljene. Amerikanerne hadde noen overbevisende løft, og hadde allerede sikret gull og sølv med sine åpningsløft. Om bronsen var det derimot fem nasjoner som kjempet med nebb og klør. Etter et lett og greit andreløft på 272,5kg økte vi til 287,5kg for å kapre bronsen. Dette ble for tungt idag og jeg må istedet dra tilbake til spikkerbua for å lære meg å trene markløft.

Hvor fornøyd er du med egen prestasjon?

– Alt i alt er jeg middels fornøyd med min prestasjon. VM-sølv i benkpress var stort, og naturligvis høydepunktet mitt under mesterskapet (sett bort ifra den seige markløften til Marte som var helt vanvittig imponerende). Mesterskapet var utrolig bra, nå skal jeg bare nyte resten før hjemreisen på mandag. Forberedelsene til neste års mesterskap i Kazaksthan er allerede igang!

Foto: Andremidtby.com – André feirer sin VM-bronse i benk og Marte som verdensmester, samt hennes verdensrekord i markløft.

Oppdatering: I etterkant av mesterskapet ble flere utøvere dopingtatt. For André Midtby sin del betydde dette at han endte med sølv i benkpress (opp en plass) og fikk 4.plass totalt (opp en plass).

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.