Ny analyse slår sprekker i myten om at man kan være sunn og overvektig

Det er ok å være overvektig så lenge blodprøvene ser bra ut, eller?

overvekt

Det er for mange en vanlig oppfatning at litt ekstra vekt ikke nødvendigvis utgjør noen helserisiko, så lenge man spiser greit og fastlegen forteller oss at blodprøven var fin og blodtrykket greit. En ny meta-analyse som nylig er publisert (1) tyder på at dette ikke er tilfelle.

De kanadiske forskerne gjennomførte en analyse av 8 tidligere studier med over 61.000 voksne som i snitt fulgte personene i 11,4 år. Overvektige ble sammenlignet med normalvektige som ikke hadde metabolske problemer; begge gruppene hadde altså normalt blodtrykk, kolesterolverdier, blodsukker, osv. Kort og godt; de ville fått tommelen opp ved en standardsjekk hos legen.

Funnene i analysen tyder på at overvektige har økt dødelighet og større risiko for kardiovaskulære problemer på lengre sikt, uavhengig av om de hadde metabolske problemer. Dette inkluderer hjerteinfarkt, hjertesvikt, slag, m.m

Betyr dette at man automatisk er sunn når man er tynn? Nei, selvfølgelig ikke, og det er fint mulig å kjøre en tynn kropp rett i søpla med usunn livsstil. Det eneste denne studien sier er at det for de som har slått seg til ro med en del overvekt og tenker det er greit fordi man ikke har noen helseproblemer enda, kan det være verdt å vurdere om kiloene bør reduseres likevel. Ihvertfall når man tenker litt lenger enn et par år frem i tid.

Referanser

  1. Are Metabolically Healthy Overweight and Obesity Benign Conditions?: A Systematic Review and Meta-analysis, Caroline K. Kramer, MD, PhD; Bernard Zinman, CM, MD; and Ravi Retnakaran, MD
Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.