Alvorets time for CrossFit-Norge: En måned til CrossFit-EM i København

Norge sender 3 lag til CrossFit-EM i København. Kristin Holte er igjen blant favorittene.

Tre lag stiller til EM – Kristin Holte igjen blant favorittene.

TIDLIG KLART: Det ble tidlig klart at Kristin Holte (29) lett ville sikre seg billett til CrossFit Regionals i København, som tilsvarer et slags europeisk mesterskap i CrossFit. Kvalifiseringen, CrossFit Open, hadde tett opp til 30 000 deltakere bare fra Europa, alt inkludert (også de som ikke gjennomførte). Vår sterkeste mannlige utøver, Christer Idland, klarte dessverre ikke kvalifiseringen denne gangen. Kristin Holte er for tiden på treningsleir i San Diego. Ifjor tok hun 3. plassen i den individuelle konkurransen i «EM», og sikret seg dermed den siste finaleplassen i USA. Tre norske lag får delta i lagkonkurransen: CrossFit Oslo, Crossfitsenteret Åsane og CrossFit Centrum fra Sandnes.
– Jeg elsker å konkurrere, og gleder meg veldig, sier Kristin til Fitnessbloggen på chat fra San Diego.

Kristin Holte

Nok en gang klar for EM: En tredjeplass i kvalifiseringen til Europafinalen i København om knapt en måned sier vel alt. Kristin Holte er i form!

ENORM KONKURRANSE

Noe av det som skiller CrossFit ut fra all annen «fitness» og «treningssenter-trening», er den gigantiske årlige konkurransen CrossFit Games, som starter med CrossFit Open der alle utøvere, absolutt alle, kan delta. I CrossFit Open slåss de beste utøverne om å komme blant de tyve beste kvinnene og mennene, som igjen får delta i CrossFit Regionals («EM»). CrossFit Regionals for Europa avholdes i København og tiltrekker seg CrossFit-entusiaster fra mange land. Norden er imidlertid særdeles sterkt representert, spesielt Island. Kvalifiseringen «Open» består av 5 konkurranser («WODs») som alle er svært varierte, og ikke minst hemmelige, for deltakerne til noen dager før det hele går av stabelen. Da har deltakerne en hel uke på seg til å maksimere sin prestasjon. Med andre ord, har du et dårlig resultat på onsdag, kan kjøre på nytt søndag. Ganske unikt?

Christer Idland og Kristin Holte har lenge vært Norges sterkeste kort i internasjonal CrossFit-sammenheng. Kristin sviktet ikke, og landet på en sterk tredjeplass i kvalifiseringen. Og som nettopp nevnt, lille Island dominerer på kvinnesiden, og innehar fem av de ti første plassene!

Byen er Bergen - og laget er fra Åsane.

Byen er Bergen – og laget er fra Åsane.

TRE STERKE NORSKE LAG

Det er tre sterke lag fra Norge som kom med på topp 20. Til tross for at CrossFit Oslo (CFO) på hengende håret klarte å komme blant de tyve med nettopp plass 20, er hovedtrener Daniel Moore klar på at CFO WOLFPACK, skal knuse vestlendingene – CrossFit Centrum fra Sandnes (18. plass) og CrossFitsenteret på Åsane (14. plass).

– Vi skal ta hevn og knuse de i København, sier en kampklar Daniel, som opprinnelig kommer fra Australia men som nå er hovedtrener for andre året på CrossFit Oslo.

Videre opp og frem - få den stenen opp!

Ja, CrossFit er variert. Kanskje mer enn du trodde? Daniel Moore, hovedtrener ved CrossFit Oslo, demonstrer en øvelse som ikke er av de vanligste … (FOTO: Atle Blekastad)

Øystein Nigar, hovedtrener for CrossFitsenteret Åsane, får ikke panikk av australske trusler og forteller Fitnessbloggen at Nordens største CrosssFit-box er mer opptatt av å se fremover, enn bak skulderen.

– Vi kjørte felles Open-økter for 4 av Bergens 7 CrossFit-boxer, og avsluttet med besøk av CrossFit Centrum i Sandnes, og selveste Kritin Holte. Øystein håper å etablere dette som en tradisjon.

CrossFit-dobling i Bergen

Bergen har gått fra å ha 3 boxer til 7 på noen få år.

– Det er flere boxer enn noensinne og det jobbes meget godt, vi har et godt miljø i Bergen der vi samarbeider og hjelper hverandre når vi kan. Neste år regner vi med at enda flere i Bergen er med! Bare på CrossFit-senteret Åsane var 87 påmeldt til Open-kvalifiseringen, avslutter Øystein Nigar, som byr på gratis prøvetime «basic» til alle som har lyst til å forsøke seg på CrossFit.

På CrossFit Oslo fikk selvsagt kvalifiseringen stor oppmerksomhet, og det ble kjørt konkurranser mellom de beste deltakere – den siste mellom boxens hovedtrener, australske Daniel Moore og svenske Raymond Paldanius. Stemningen stod i taket! CrossFit Oslo og CrossFit-senteret Åsane er to enorme sentre, med henholdsvis 1100 og 1500 kvm treningsplass. Åsanesenteret er med det blitt Nordens største, etter at de flyttet inn i sine nye lokaler som blant annet inneholder en 30 meter lang monkey-bar.

Jøran Value - daglig leder ved CrossFit Centrum i Sandnes

Jøran Value driver tre CrossFit-boxer i Rogaland, men han passer også på å trimme egne ferdigheter. Her instruerer Lasse Tufte Jøran i å gjøre et «human flag» – en øvelse som foreløpig ikke inngår i CrossFit.

I Sandnes var det også tett opptil 100 deltakere, og like mange tilskuere ved flere av konkurransene. Jøran Value driver tre sentre, Sandnes, Bryne og Hillevåg, og CrossFit Centrum i Sandnes deltok også ifjor i «EM», sammen med senteret fra Bergen og CrossFit Oslo.

Hvem som forsvarer Norges ære, gjenstår å se.

Vil du prøve CrossFit?

CrossFit Oslo, CrossFit Centrum (samt Hillevåg og Bryne) og CrossFit-senteret Åsane, tilbyr alle gratis prøvetimer. På CrossFit Oslo tilbys også ved enkelte anledninger «ta med en venn» på lørdager.

For å lese mer om hvilke øvelser kvalifiseringskonkurransen CrossFit Open bestod av, anbefales CrossFit-bloggen unbroken.no som har detaljerte beskrivelser.

Les reportasjer fra fjorårets kvalifisering her

Les reportasje fra fjorårets EM her

 

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.