Ikke sett opp nyttårsforsettene dine før du har lest dette

De fleste mislykkes med nyttårsforsettene.

nyttaar

I tiden framover vil folk i alle aldre strømme til treningsstudioene i et ønske om å komme i bedre form. Likevel ender mange opp med å ikke oppnå de målene de hadde satt seg.

Jeg vil her presentere 6 av grunnene til at det blir slik. 

1. Målet ditt er for urealistisk

Hvis du ønsker å gå ned 10 kilo må du ikke på liv og død klare det på 6 uker selv om Dagbladet og VG råder deg til det. Vektnedgang er en prosess som kan ta lang tid, spesielt om du ønsker et godt resultat.

Hvis du ikke er vant til å spise sunt og trene regelmessig vil det ta tid å endre dette mønsteret. Du er summen av alle dine valg gjennom mange år, vær realistisk og forstå at dette ikke kan endre seg på et par uker i januar. Ta et steg av gangen og tenk livsstil. Du må ikke snu opp-ned på alt.

Eksempel: Bytt ut brus med lettbrus og drikk det primært i helgene. Det samme gjelder godteriet, la det være kos på fredag eller lørdagen. Ha som mål om å spise en stor porsjon med grønnsaker til hver middag og prioriter rene kjøtt- og fiskestykker til middag, framfor halvfabrikata.

Sett deg et eller flere langsiktige mål og lag deretter delmål som du kan se på som «checkpoints». Belønn deg selv når du når delmålene og stak deretter ut en kurs for hvordan du skal komme deg til neste delmål.

2. Du er for streng med deg selv

Ikke sult deg ned i vekt og nekt deg heller ikke alt du tidligere satte pris på. Dette lønner seg aldri i lengden. Lytt til kroppen, spis fornuftig og ikke overdriv. Trener du flere ganger i uken og bruker kroppen din utenom, er den fullt i stand til å håndtere litt usunn mat også.

Skulle du spise en sjokolade eller en pose smågodt er ikke det noen krise. Krisen er i så fall om dette gir deg skyldfølelse og dårlig samvittighet som kan føre til en ond sirkel. Ha som mål om at 80-90 prosent av kaloriene du inntar kommer fra sunn mat. Dette er perfekt.

3. Du spiser for mye mat

Ikke la dette nok et år hvor unnskyldninger står i sentrum. Er du overvektig så er det hovedsaklig fordi du spiser for mye, det er ikke fordi du du har for lav forbrenning. Så fremt du ikke er en av de få prosentene med et medisinsk problem, er du i det store og hele ansvarlig for vekten din og hva du velger å putte i munnen.

Spis litt mindre, beveg deg litt mer og tren litt styrketrening. Det er en enkel og skuddsikker oppskrift. Ikke overdriv eller spis for lite, det gir kun kortsiktig gevinst. Da ender du bare med å sprekke i helgene. Skriv ned hva du spiser i løpet av 3-5 dager og se hva du kan gjøre annerledes. Bruk hodet!

4. Du forplikter deg ikke

Hvis nyttårsforsettet virkelig betyr noe for deg, så lag en skriftlig avtale eller inngå en slags «kontrakt» med noen som forplikter deg til å følge planen din. Dette kan eksempelvis bestå av at du trener minimum 3 dager i uken, spiser 5 porsjoner grønnsaker/frukt hver dag og kun spiser sjokolade på lørdager.

Om du ikke følger planen kan det få ulike konsekvenser. Det kan være at du må betale vedkommende en skikkelig pengesum, at du må legge ut en ekkel status på Facebook, dukke opp i klovnekostyme på jobb, eller noe annet. Bruk fantasien, her kan man finne på mye.

Poenget er at det bør være noe som motiverer DEG til å gjøre en innsats og at tanken på å gjøre dette er såpass lite fristende at det faktisk presser deg til å gjennomføre planen.

5. Du er for opptatt av vekten

Baderomsvekten forteller deg hvor tung kroppen din er. Den sier ingenting om hvordan du skal føle deg, hvor mye fett du har på kroppen, hvor fettet sitter, om du har menstruasjon og holder vann, er stresset og holder vann, om du har mye mat i tarmen, urin i urinblæren, osv. Den sier heller ikke noe om hvor mye muskler du har.

For mange er baderomsvekten kun forbundet med stress, og stress er som kjent veldig ødeleggende for kroppen. Vekten kan fint svinge 0-3 kilo uten at du gjør noe feil, bare fordi du holder mer væske, eller har litt ekstra innabords som enda ikke har kommet ut. Ett kilo rent fett tilsvarer at du må spise 7500 kcal mer enn du forbrenner. Dette er sannsynligvis nesten umulig å klare i løpet av et måltid, eller en dag.

Du kan veie deg, men la vekten være en del av vurderingen din. Målebåndet kan også brukes med god effekt, evt sammen med fettkalipper. Sammen med hvordan klærne sitter på deg, tilbakemeldinger fra venner etc, har du nok en formening om hvilken vei det går. Går det framover, så gled deg over fremgangen. Hvis du trener styrke må du også regne med å veie litt mer fordi du også lagrer mer næring i musklene, sammen med litt ekstra vann. Dette er helt naturlig, ufarlig og får deg bare til å se bedre ut.

6. Du har feil fokus

Nyttårsforsettene dine bør ha en positiv vinkling. Ikke skriv «Nå skal jeg aldri mer spise godteri», eller «nå skal jeg aldri ta meg en øl». Skriv heller ned «Jeg ønsker å få til 3 styrketreninger i uken». «Jeg ønsker å spise rene fiske- og kjøttstykker til middag i ukedagene og la halve tallerkenen bestå av grønnsaker». osv.

Med et positivt fokus i hverdagen vil du rette oppmerksomheten mot det å lykkes, og slutte å tenke på det som plager deg.

Helt til slutt…

Håper disse tipsene vil hjelpe deg på vei til å nå målene du setter deg. Ha et klart mål og en plan for hvordan du skal nå dette, uten å bli selvkritisk eller få dårlig samvittighet om du ikke skulle klare å holde deg til planen 100 % av tiden. Vær tålmodig, strukturert og målbevisst i hverdagen og du vil se store forandringer på lang sikt.

Lykke til i det nye året!

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.