Ikke tro på de 3 vanligste mytene om hvordan du oppnår sixpack

Kort om de vanligste feilene og akkurat hvordan du gjør det.

perfect-six-pack-abs

1. «Crunches og sit-ups er et must for å bli kvitt magefettet»

sit-ups

Typiske artikkeltitler du finner i tabloidaviser, magasiner og nettsider: «Få flat mage på 4 uker med disse mageøvelsene», «6 mageøvelser som gir flat mage på rekordtid» etc. Disse øvelsene ogtreningsprogrammene baserer seg stort sett på at øvelser som «crunches» og «sit-ups» skal gi deg sixpack og fjerne magefettet. Dette er ikke korrekt. Det går ikke an å punktslanke vekk fett dessverre, og mageøvelser som sit-ups vil dessverre ikke gi deg sixpacken du alltid har ønsket deg. Dette ble verifisert gjennom en studie som tok for seg magetrening og dens effekt på magefettet. En gruppe mennesker gikk gjennom 6 uker med magetrening, og etter 6 uker var det ingen forskjell mellom gruppen som trente mage og kontrollgruppen. At magetrening forbrenner magefett og gir deg sixpack er rett og slett en myte som har vist seg å være vanskelig å bli kvitt.

2. «Desto flere repetisjoner, desto bedre»

En annen myte som henger sammen med at man får flat mage og sixpack av sit-ups og crunches er at «desto flere repetisjoner, desto bedre». Hvem har vel ikke sett en eller annen på treningsenteret ligge og ta uendelig mange sit-ups? Som jeg skreiv over så vil ikke mageøvelser alene bidra til å forbrenne magefettet. Det er heller ikke hensiktsmessig å utføre hundrevis av repetisjoner for å få noe mer markert mage. Flere repetisjoner (høyrep) vil gi deg økt utholdenhet i magen, men vil ha liten effekt på selve størrelsen på rutene, og igjen, null effekt på magefettet.

3. «Du må gjøre timesvis med kardio for at magerutene skal bli synlige»

Feil nok en gang. Dette er nok en myte som ikke forsvinner, bl.a. fordi mye kardiotrening, spesielt «power walks», praktiseres av fitnessutøvere og kroppsbyggere for å komme i konkurranseform. Det er liten tvil om at kardiotrening i form av rask gange vil bidra til økt fettforbrenning da det vil øke forbruket av energi vs. inntaket av energi, men det vil også bidra til økt tap av muskelmasse og et høyere stressnivå i kroppen. Et bedre valg vil være å benytte seg av HIIT (Høy-intensitets intervalltrening) som har blitt vist at gir økt fettforbrenning gjennom hele dagen.

LES OGSÅ: 4 minutter tabata like effektivt som 30 min løping

Slik kan du oppnå sixpack

Abs - Female

Eneste måten å få fram sixpack’en på er å redusere fettprosenten. Dette gjøres gjennom enkombinasjon av fornuftig kosthold og trening.Til syvende og sist er det energiregnskapet som har noe å si for om du forbrenner fett eller ikke, og energiforbruket må være noe høyere enn inntaket for at kroppen skal hente energi fra fettlagrene og fettprosenten reduseres. Følgende punkter bør taes hensyn til for å oppnå ønsket effekt.

  • Ha et høyt innhold av proteiner i kostholdet (1,5-2,5 g/kg).
  • Sørg for å ha nok av det sunne fettet i kosten (ca. 1 g/kg).
  • Spis frukt og grønnsaker for økt metthetsfølelse og bedre magehelse.

Du kan også få en mer markert mage ved å øke muskelstørrelsen på magemusklene gjennom å trene tunge baseøvelser og supplementere med øvelser før økt kjernestyrke.

Lykke til med sixpacken!

LES OGSÅ: Magetrening: 26 utfordrende og effektive øvelser

LES OGSÅ: Riktig trening av kjernemuskulaturen

Guide i egenmassasje

Guide i egenmassasje

Denne guiden i egenmassasje vil kunne holde skader og smerter på avstand, samtidig som du sparer flere tusenlapper på behandling hvert eneste år.